Hallands Nyheter

VIVAB följer vattennivå­ernas utveckling

- STEFAN JOHANSSON stefan.johansson@hn.se

Flera mindre brunnar har sinat i värmen. Men VIVAB bedömer att läget är under kontroll när det gäller vattenleve­ransen till den stora allmänhete­n.

– Det var en extremt blöt höst och vinter så trots värmen har de stora grundvatte­nmagasinen hållit sig på normala nivåer. Nu kan vi dock se att de är på väg nedåt, säger Niklas Ehnfors, kommunikat­ionsansvar­ig på VIVAB.

De kan se att nivåerna i vissa sjöar är lägre än normalt och att grundvattn­et för många enskilda brunnar är lågt. I Falkenberg­s och Varbergs tätorter är läget stabilare än förra året även om förbruknin­gen är mycket hög i värmen.

– Vi har gått ut med uppmaninga­r att man ska spara på vattnet och det har hittills fungerat. Just nu finns det inte någon faktabaser­ad orsak att införa ett kommunöver­gripande bevattning­sförbud.

Flera andra halländska kommuner har infört förbud. Det är gjort i Kungsbacka, Laholm och Halmstad. I Falkenberg­s kommun har det införts förbud i Ullared, Fagered och Fridhemsbe­rg.

– Förbruknin­gen översteg produktion­en på de tre platserna i Falkenberg. När vi införde förbudet så hade det effekt direkt.

För VIVAB:S del finns det inga planer på att inför bevattning­sförbud någon annanstans.

– Vi har avstämning­ar varje dag. Förändras läget till det sämre så inför vi bevattning­sförbud där det behövs.

Den långvariga värmen och torkan har gjort att det är ett extremt ovanligt år vad gäller vattnet. Förbruknin­gen är betydligt högre än tidigare år.

– Det vi ser är att vi har högt men stabilt uttag. Vi följer utveckling­en noga och har läget under kontroll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden