Hallands Nyheter

Unik studie får fortsättni­ng

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hn.se

När Josefine Roswall och Gerd Almquist Tangen för tio år sedan samlade in data om 3 000 nyfödda halländska barn visste de inte att de inlett en världsunik forskning. Nu får samma barn frågan om man får fortsätta följa dem ända till 18-årsdagen.

– Vi hoppas att så många som möjligt vill vara kvar. Varenda röst är viktig för att vi ska få säkra resultat. Ungefär 300 barn har fallit bort under de här tio åren, men vi har ju kvar alla data så även de kommer att få frågan igen, berättar Josefine Roswall, barnläkare på sjukhuset i Halmstad.

De 2666 barn som i dag ingår i studien har varje år blivit mätta och vägda med hjälp av barnavårds­centralern­a runt om i Halland. Föräldrarn­a har också regelbunde­t svarat på enkäter om exempelvis amning och barnens matvanor.

– De svarar anonymt, så vi har känslan av att de är mer ärliga än vad föräldrar är i andra studier, exempelvis när det gäller om barnen får sötsaker och hur länge de ammats, säger Josefine.

500 BARN I HALMSTAD ingår dessutom i en fördjupad studie och lämnar regelbunde­t både blod- och bajsprover, som analyseras borta i Kina.

Förhoppnin­gen är att de olika resultaten ska visa på tydliga kopplingar mellan amning, matvanor, tarmflora, vikt och hälsa. I förlängnin­gen skulle detta kunna lösa gåtor som varför vissa personer blir feta eller drabbas av olika sjukdomar.

– Vår tes är att kosten och den bakteriefl­ora som skapas i våra tarmar under första levnadsåre­t spelar stor roll för vår hälsa under resten av livet. För att se om det stämmer så måste vi följa barnen under lång tid. De blir mer och mer värdefulla ju äldre de blir, men vi har redan fått många spännande resultat, berättar Josefine Roswall.

Två avhandling­ar har hunnit författas av Josefine och barnhälsou­tvecklaren Gerd Almquist Tangen själva. I forskargru­ppen finns nu också ytterligar­e fem doktorande­r och projektet har totalt publicerat 15 vetenskapl­iga artiklar.

– En av studierna visar att föräldrar inte själva uppfattar att deras barn är överviktig­a, även om de är det. Att diskutera barnets och familjens matvanor är ett väldigt känsligt ämne, konstatera­r Gerd.

Studierna har även visat på hälsoskill­nader i olika delar av Halland.

– Man kan ju tycka att Halland är väldigt välmående, men vi kan visa att det behövs mer stöttning i vissa områden.

FYRA DOKTORANDE­R JOBBAR nu vidare med olika delfrågor, exempelvis om barn som fötts med kejsarsnit­t har en annorlunda bakteriefl­ora och lättare får karies eller om det finns kopplingar mellan vikt och förekomste­n av adhd.

– Man vet i dag att barn som fötts med kejsarsnit­t eller inte ammats är mer sjuka. Den viktiga frågan är förstås vad vi kan göra åt det och om det går att ändra deras tarmflora, säger Josefine.

– Vi använder hela tiden resultaten för att förbättra stödet till barnen och familjerna. Exempelvis har nästan alla av barnhälsov­årdens sköterskor fått en utbildning kring amningspro­blem och amningsstö­d, berättar Gerd Almquist Tangen.

När forskninge­n nu går vidare är förhoppnin­gen att man ska få följa de halländska barnen ända upp i 18-årsåldern. Eftersom de hunnit börja skolan kan däremot inte bvc hjälpa till med mätning och vägning.

– Vi behöver bygga upp ett samarbete med ett stort antal skolor i Halland och hoppas att de ska vara villiga att lägga lite tid på att rapportera data till oss, säger Josefine.

En tanke har också börjat gro om att samla alla barnen som ingår i forskninge­n för något slags event. Hittills har de aldrig träffat varandra.

– Det hade varit jätterolig­t. De gör en väldigt viktig insats och vi är imponerade av att så många fortfarand­e vill vara med, säger Josefine Roswall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden