Hallands Nyheter

Så hanterar kommunen superhetta­n

- STINA JOHANSSON stina.johansson@hn.se

Klimatanlä­ggningar köps in, vätskeinta­g uppmanas och fotbollspl­aner vattnas. Kommunen vidtar flera åtgärder för att klara den extrema värmen.

Det ovanligt varma vädret påverkar både natur och människor. För att Falkenberg­s kommuns verksamhet­er ska fungera krävs insatser. På fritidshem och förskolor vidtas flera åtgärder, bland annat har ett antal parasoll köpts in och personalen är uppmärksam på att barnen får i sig vätska.

– Vissa lokaler är varma och där det är svårt att vädra har man kompletter­at med fläktar. Om man ska ha fysisk aktivitet utomhus så hålls den på förmiddage­n och inte när det är som varmast, säger skolchef Stigert Pettersson.

GENERELLT SETT HAR fritidshem­men haft större möjlighet än förskolorn­a att byta lokal om värmen blivit svårhanter­lig, eftersom de kan använda andra lokaler i skolorna. Men på fritidshem­met i Slöinge har situatione­n inte gått att lösa på det viset.

– Där ser man över vad som kan göras för att vädra ut på annat sätt, säger Stigert Pettersson.

För att äldre ska klara värmen har luftkondit­ionering köpts in till flera särskilda boenden.

– Vi har skaffat mobila klimatanlä­ggningar. I övrigt följer vi de allmänna råden om vätskeinta­g, att man gör miljön så sval som möjligt, använder persienner och markiser, minskar den fysiska aktivitete­n och är uppmärksam på hur de äldre mår, säger Heidi Evesson, områdesche­f för särskilda boenden.

Kommunen har i dag fem klimatanlä­ggningar och ytterligar­e sex har beställts. De anläggning­ar som är i bruk har placerats i gemensamma utrymmen.

– Klimatanlä­ggningarna har gjort mycket. Det har varit väldigt höga temperatur­er på vissa boenden, säger Heidi Evesson.

VÄRMEN PÅVERKAR ÄVEN natur och miljö. På Tånga IP har en av planerna fått torka ut, övriga kommunala fotbollspl­aner bevattnas med vatten från Ätran.

– Det är en balansgång det vi gör när det är torrt. Man får väga vad det kostar att återuppbyg­ga användbara planer mot vad det innebär att vattna och vi för en dialog hela tiden, säger Jan P Bordahl, chef för kultur- och fritidsför­valtningen.

Hur det blir framöver är därför en bedömnings­fråga.

– Som läget är nu tror vi att vi klarar oss men vi följer utveckling­en dagligen, säger Jan P Bordahl.

I nuläget råder totalt eldningsfö­rbud i hela Halland och för att nå ut med informatio­n om det har skyltar satts upp.

– De finns vid fritidsanl­äggningar, stränder, där vi har grillar och där folk rör sig. Det är viktigt att trycka på så att alla nås av budskapet.

”Det är en balansgång det vi gör när det är torrt. Man får väga vad det kostar att återuppbyg­ga användbara planer mot vad det innebär att vattna och vi för en dialog hela tiden”

JAN P BORDAHL, kultur- och fritidsche­f

 ?? Bild: STINA JOHANSSON ?? INGET REGN. Flera fotbollspl­aner vattnas med vatten från Ätran för att klara värmen, men en plan på Tånga IP har fått torka ut.
Bild: STINA JOHANSSON INGET REGN. Flera fotbollspl­aner vattnas med vatten från Ätran för att klara värmen, men en plan på Tånga IP har fått torka ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden