Hallands Nyheter

Savanna, 4, hyllad med Frost-kalas FALKENBERG:

SAVANNA SOM KÄMPAT MOT CANCER FICK ÖNSKAN UPPFYLLD

- ELLINOR SVENSSON ellinor.svensson@hn.se

Spindelman­nen, Elsa och Anna från filmen ”Frost” överraskad­e fyraåriga Savanna Nilsson med ett Frost-kalas. Hon har tidigare kämpat mot cancer. Lyckan var total.

”I början var jag förbannad på mig själv, jag klandrade mig själv att jag inte upptäckt det tidigare.” SUSANNA NILSSON

Savannas mamma

En vit limousine glider in vid mötesplats­en Mölle i Falkenberg. Ut hoppar Spindelman­nen tätt följd av Elsa och Anna i ”Frost”. Savanna Nilsson och kompisarna Leia och Matteus Karlsson-göthlin får hjälp ut av karaktärer­na.

– Var det roligt att åka limousine? frågar Elsa barnen.

Alla tre nickar. Nu är det dags för Frost-kalas. Lokalen har dukats upp med tallrikar, servetter, muggar och girlanger. Temat för allting är Disneyfilm­en ”Frost”, som Savanna älskar, med karaktärer­na Elsa och Anna som bor i kungariket Arendal.

NÄR SAVANNA NILSSON var 2,5 år fick hon diagnosen Retinoblas­tom, en ögoncancer som drabbar barn. Upptäcker man cancern i tid kan den oftast behandlas med hjälp av kemoterapi, men i Savannas fall upptäcktes cancern för sent och det alternativ som fanns kvar var att operera bort det cancerdrab­bade ögat.

– I början var jag förbannad på mig själv, jag klandrade mig själv att jag inte upptäckt det här tidigare så att de inte hade behövt ta bort ena ögat, säger mamma Susanna Nilsson.

I dag är Savanna fyra år och fri från cancern, men ännu inte friskförkl­arad och hon måste regelbunde­t gå på kontroller.

–Hon är som vilken fyraåring som helst, ibland blir hon lite irriterad när hon inte kan se, det är väldigt ansträngan­de för hennes vänstra öga och hon måste vrida huvudet och kroppen för att se, säger Susanna Nilsson.

Överraskni­ngen är ordnad av Tuvas dag som ingår i organisati­onen Varberg för liv som stöttar cancerdrab­bade barn och familjer. Tuvas dag genomför önskningar från barn som drabbats av cancer.

– Det blir ett bryt i vardagen för barnen, en chans att tänka på något annat. En fin grej i det hemska. När Tuva var sjuk så fick vi väldigt mycket hjälp så man vet vad det betyder. När man ser glädjen i barnens blick, hur de lyser upp. De är ju riktiga hjältar, det stärker en verkligen, säger Andreas Johansson, vars dotter Tuva gick bort i cancer 19 juni 2016.

INNE I LOKALEN fortsätter kalaset med att presentöpp­ning. Savanna tycker det har varit roligt att åka limousine och att få träffa sina idoler Elsa och Anna.

– Hon tycker nog det har varit jätterolig­t för hon har inte sagt ett ord under hela tiden. Jag tror att hon kommer prata mycket om det här när hon kommer hem, säger mamma Susanna Nilsson och fortsätter:

– Jag klandrar inte mig själv lika ofta idag, man kan inte alltid upptäcka sådana här saker i tid. Jag inser nu när man ser andra föräldrar som har förlorat sina barn i cancer att det kunde ha varit så mycket värre.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? ÖVERRASKNI­NG. Savanna Nilsson, fyra år, som kämpat mot cancer fick sin önskan uppfylld. Hon fick träffa sina idoler Elsa och Anna från filmen ”Frost”, Spindelman­nen och de två vännerna Leia och Matteus Karlsson-göthlin var med.
Bild: OLA FOLKESSON ÖVERRASKNI­NG. Savanna Nilsson, fyra år, som kämpat mot cancer fick sin önskan uppfylld. Hon fick träffa sina idoler Elsa och Anna från filmen ”Frost”, Spindelman­nen och de två vännerna Leia och Matteus Karlsson-göthlin var med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden