Hallands Nyheter

Det finns väl skäl att söka sig några visdomsord

-

Jag vet inte om den här sommaren klarar sig utan visdomsord. Något klokt borde ändå sägas när skogarna brinner, vattendrag­en torkar och kreaturen står i slaktkön. Jag gick en promenad i Falkenberg i hettan, över Söderbron och ner på Hertingssi­dan. Jag noterade att lusten att skriva några visdomsord hade greppat någon; ett av Söderbrons fundament hade klottrats med tydliga bokstäver i svart.

DET VAR ANNARS ett tag sen jag såg någon mer vältalig graffiti i just det området, nedströms Tullbron. Men den som är minnesgod vet att järnvägsbr­on revs 2009 och att ett mångårigt klotter då gick in i himlen, eller snarare hamnade på skroten. Uppe på bron, från den gångbro, som gick vid sidan av järnvägsbr­on hade någon på den tiden skrivit stort och längs hela brons järnsida: ”Om vårt minne är kort kan vår ångest gå bort.”

Klottret hängde kvar i många år och ännu kan man fundera på om det var tänkvärt eller nonsens. Vem som hittat på det är väl fortfarand­e en gåta.

Och nu promenerad­e jag alltså i samma trakter och passerade

”Jaha, en existentie­ll kritik alltså, ett angrepp på kapitalism­en och skuldsättn­ingen.”

under Söderbron. Där fanns ett nytt klotter av någon som inte kunnat hejda sin vilja att delge omvärlden en visdom, på engelska dessutom. Jag läste: ”We buy things we don’t need, with money we don’t have, to impress people we don’t like.”

Vilket i svensk översättni­ng betyder att vi köper saker som vi inte behöver med pengar som vi inte har och för att imponera på människor som vi egentligen inte tycker om.

Jaha, en existentie­ll kritik alltså, ett angrepp på kapitalism­en och skuldsättn­ingen.

SÅVITT JAG BEGRIPER är det ett citat från den amerikansk­a kultfilmen Fight Club, där den sömnlöse berättaren hamnar i en identitets­störning, skapar sig ett andra civilisati­onskritisk­t jag som ser självdestr­uktionen och våldet som en befrielse och som sedan får för sig att störta hela den moderna civilisati­onen.

Det är väl knappast ett recept för denna sommar att störta den moderna civilisati­onen, även om man kan fundera över det moderna samhällets följder.

Ändå rätt fascineran­de att ett citat från en 19 år gammal rulle kommit upp som klotter i Falkenberg, även om jag är lite osäker på om citatet är alldeles ordagrant eller ett koncentrat av ett par repliker.

I alla var det Edward Norton och Brad Pitt som gjorde huvudrolle­rna.

I övrigt får vi se hur kort minnet är, hur snart det börjar regna och denna sommars extremväde­r är glömt.

Lite mindre ångest då? Om vårt minne är kort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden