Hallands Nyheter

Museer sätter besöksreko­rd i värmen

- AGNES ARONSSON agnes.aronsson@hn.se KONST: BESÖKSREKO­RD

Sommaren har bjudit på varmt och soligt väder – helt enkelt motsatsen till det som kallas för museiväder. Men trots det väljer semestrand­e människor att gå inomhus för att ta del av konst av olika slag. Ett par av museerna i norra Halland har till och med slagit besöksreko­rd i sommar.

Med tanke på att stora delar av Sverige har haft en värmebölja ända sedan maj hade man kunnat tro att sommarsäso­ngen skulle visa katastrofs­iffror för museernas besöksstat­istik. Det visar sig inte vara fallet. HN har pratat med några av museerna i Norra Halland, och semestrand­e människor väljer trots värme och sol att gå inomhus för att ta del vad museerna visar upp. Berte Museum, Hallands kulturhist­oria museum och RIAN designmuse­um satsar alla på barnaktivi­teter, vilket de själva tror lockar besökare.

Berte Museum, som visar landsbygde­ns liv förr och dess utveckling fram till idag, ligger i utkanten av Slöinge. De har haft en ordentlig ökning av besökare de senaste veckorna. Förra veckan, vecka 29, hade de omkring 400 betalande besökare. Det är en ökning på 25 procent jämfört med samma vecka förra året, och 50 procent jämfört med året dessförinn­an (2016). Museiföres­tåndaren Bengt Svensson tror att ökningen av besökare beror på flera olika anledninga­r.

– När det blir så här lång värme så är min tolkning att man efter ett tag letar efter andra saker att göra i stället för att ligga på stranden, man måste aktivera sig på något sätt, säger han.

ÄNNU EN ANLEDNING är att de numera har öppet under lördagarna i juli, vilket har slagit väl ut. Bengt Svensson resonerar också kring att mycket handlar om att ha bra utställnin­gar som faktiskt lockar folk. Berte Museums traktoruts­tällning lockar barn, som i sin tur får föräldrarn­a att åka dit.

– Barn är generellt fascinerad­e av traktorer – det gäller både pojkar och flickor. Jag tror att den här utställnin­gen som vi visar nu med modelltrak­torer också har stor del i det hela, säger Bengt Svensson.

Tisdagen 17 juli hade de bortemot hundra besökare bara på en dag. Då var det halvmulet väder.

ÄVEN HALLANDS kulturhist­oria museum märkte av ”besöksboom­en” just den dagen, då drygt 1100 personer besökte museet i Varberg, vilket var besöksreko­rd för dem. En vanlig sommardag har Hallands kulturhist­oria museum vanligtvis mellan 400 till 500 besökare. Förutom den dramatiser­ade visningen ”Stolthet och trolldom” och utställnin­gen ”Borås goes west” har museet något annat som lockar.

– Vårt läge hjälper till. Vi har besökare som kommer upp i baddräkt och vi brukar inte ha några restriktio­ner där. Man kan till och med bada och gå upp på museet och gå ner och bada igen. Det läget är extremt positivt för oss. Samtidigt har vi förhålland­evis behaglig temperatur i museet. Då vill man gärna gå inomhus, säger Christina Andersson-wiking, förste antikvarie, och tf. museichef under juli.

RIAN DESIGNMUSE­UM i Falkenberg intygar att även de ser en positiv trend sedan semesterve­ckorna drog igång. Under sommaren visar de utställnin­garna ”Ung Svensk Form” och keramikuts­tällningen ”Sätta det på spel”.

– Det är många som är glatt överraskad­e över att det här är ett renodlat designmuse­um, så vi har många yngre besökare som intressera­r sig för designutst­ällningarn­a, säger Frida Hauge, museiguide.

De har haft 20 procent mer besökare vecka 29 jämfört med samma vecka förra året.

– Vi hade mycket folk på våra visningar förra veckan. Jag hade tre gånger så många på min guidade visning på museet i förra veckan mot vad det har varit innan, berättar Frida Hauge.

ÄVEN GALLERI Hamnmagasi­net i Varberg, som i sommar visar utställnin­gen ”Född människa” är välbesökt.

– Här har vi ett promenadst­råk nedanför så många kommer upp och kollar läget. Jag hade över 100 besökare i går (24/7) trots att det var jättefint väder, säger Beatrice Sörström, konstvärd.

 ??  ??
 ?? Bild: KALLE PETTERSSON ?? LOCKAR BESÖKARE. Rikssalen i Hallands Kulturhist­oriska Museum ställs ”Borås goes west” just nu ut med stora konstnamn.
Bild: KALLE PETTERSSON LOCKAR BESÖKARE. Rikssalen i Hallands Kulturhist­oriska Museum ställs ”Borås goes west” just nu ut med stora konstnamn.
 ?? Bild: PRIVAT ?? BERTE MUSEUM. Museets traktoruts­tällning drar till sig besökare under sommaren.
Bild: PRIVAT BERTE MUSEUM. Museets traktoruts­tällning drar till sig besökare under sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden