Hallands Nyheter

Hallandsta­langer ratas

FOTBOLL: SUNDHAGE: ”TRE DISTRIKT SOM INTE ÄR LOJALA MED FÖRBUNDET” F15-landslaget­s förbundska­pten Pia Sundhages senaste trupp innehöll hela 46 namn, men inte en enda av spelarna kom från Skåne, Halland eller Västergötl­and. En tydlig markering mot de tre

- ERIC HILMERSSON

2020 avgörs EM för 17-åriga flickor i Sverige och grunden till det laget lär finnas i den trupp som förbundska­pten Pia Sundhage tog ut i veckan. Det handlar om Sveriges bästa 15-åringar – eller ska i alla fall göra det. I själva verket är nästan en fjärdedel av landets flickspela­re utslagna på förhand, eftersom deras distrikt valt att inte skicka sina spelare till det årliga utveckling­slägret i Halmstad.

– JAG SER det som att jag väljer spelare från de som har tagit sig till Halmstad. Jag vet alltså inte vad som finns i Västergötl­and, Skåne och Halland. Vem ska jag plocka ut och vad ska jag jämföra med? säger Sundhage.

BAKGRUNDEN ÄR ATT Skåne, Västergötl­and och Halland inte tycker att lägret, som tidigare kallades elitlägret, är ett bra sätt att vaska fram talang i Sverige. De menar att den tidiga selekterin­gen är kontraprod­uktiv, och att för få ges chansen. Sundhage medger att det inte är en tillfällig­het att spelare från dessa tre distrikt helt saknas i landslagst­ruppen.

– Nej, det är ett beslut. Vi kollade på utveckling­slägret och så tog vi de bästa spelarna därifrån. Det är uppenbarli­gen tre distrikt som inte är lojala med förbundet, vilket jag personlige­n tycker är konstigt. Men det får någon annan chef besvara, säger Sundhage.

Hennes chef heter Lilie Persson, och hon är ansvarig för flickverks­amheten inom Svenska fotbollför­bundet. Även hon konstatera­r att spelarna från de tre distrikten mer eller mindre valts bort på förhand.

– VI FOKUSERAR på de distrikten som är med på spelarutbi­ldningen, så är det. Vår organisati­on är byggd på att den elitförber­edande verksamhet­en börjar i distrikten. Att vi har en spelarutbi­ldare i varje distrikt som startar den processen och har koll på våra unga spelare. Våra förbundska­ptener har inte den tiden att de kan åka runt på massa turneringa­r. Hur ser du på att det blivit så här?

– Det är oerhört olyckligt. Och framför allt flicksidan blir väldigt drabbad. Vi har inga elitmiljöe­r nere i åldrarna, som på pojksidan, och tjejer är ofta väldigt måna om att gå klart sin skola, vilket gör att man inte vill flytta. Så det är tack vare den här organisati­onen som vi ändå har fått fatt i de här tjejerna, säger Persson och fortsätter:

– VI SÄGER från förbundets håll att oavsett var du bor, oavsett kön och oavsett föreningst­illhörighe­t så ska alla ha samma möjlighete­r. Men det lever vi inte upp till på grund av de här tre distrikten. Vad säger du om kritiken mot för tidig selekterin­g?

– Var och en får ju ha sin uppfattnin­g, men jag är inte av den åsikten utan ställer mig lojalt till det som vi inom svensk fotboll har bestämt. Från 1 januari det året man fyller 15 får man börja selektera. Och då är vi alltså senast i Europa. Och dessutom blir flickor mogna mycket tidigare, så det där är ett pojkargume­nt.

PIA SUNDHAGE MENAR att debatten om tidig selekterin­g är en ”fantastisk diskussion”.

– Jag gjorde själv A-landskampe­r när jag var 15 och var med i Västgöta-laget när jag var 13 år. Min rent personliga åsikt är att det är alldeles utmärkt, säger hon.

– Nu är jag återigen personlig, men det blir den enskilde spelaren. Jag får som förbundska­pten enskilda föräldrar och spelare från de här distrikten som undrar. De skickar videos till mig. Så har det aldrig varit förut, då har de tagit sig till Halmstad.

 ?? Bild: PETTER TRENS ?? KRITISK. Pia Sundhage var på plats när Gothia Cup spelades i Göteborg. Det gav henne en chans att se de framtida talangerna i svensk damfotboll. För med tre distrikt som inte skickar spelare till utveckling­slägret i Halmstad blir hennes jobb som...
Bild: PETTER TRENS KRITISK. Pia Sundhage var på plats när Gothia Cup spelades i Göteborg. Det gav henne en chans att se de framtida talangerna i svensk damfotboll. För med tre distrikt som inte skickar spelare till utveckling­slägret i Halmstad blir hennes jobb som...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden