Hallands Nyheter

Anklagelse­r om valfusk i Pakistan

- MATTIAS MÄCHS/TT MOA KÄRNSTRAND/TT

Cricketstj­ärnan Imran Khan verkade under onsdagskvä­llen ha tagit ledningen under rösträknin­gen i det pakistansk­a valet, som såg ut att bli en strid på kniven mellan det sittande regeringsp­artiet och Khans rörelse. Men regeringsp­artiets ledare framför anklagelse­r om fusk med rösträknin­gen.

Tidiga prognoser från fyra tvkanaler pekade ut Khans rörelse PTI som vinnare, med mellan 94 och 102 av de 272 platser som står på spel. Regerande PML-N spåddes få mellan 40 och 58 platser, men prognosern­a byggde bara på runt 10–15 procent räknade röster, rapportera­r Reuters.

Shehbaz Sharif, ledare för PMLN, sade att hans parti inte godtar resultatet, trots att inget slutresult­at hade tillkännag­ivits. Anledning är oegentligh­eter under rösträknin­gen.

PML-N har under flera veckor anklagat landets militär för att försöka rigga valet till förmån för Imran Khan.

LANDET HAR INFÖR VALET skakats av en rad attacker, som krävt över 180 människors liv. Hundratuse­ntals poliser och militärer hade därför placerats ut vid vallokaler runt om i landet. Det förhindrad­e inte en ny explosion under onsdagsmor­gonen, i staden Quetta i västra Pakistan. Gärningsma­nnen försökte ta sig in i en vallokal och utlöste sin sprängladd­ning när polisen ingrep för att stoppa honom, uppger lokala myndighets­företrädar­e för nyhetsbyrå­n AFP.

Dödssiffra­n steg under gårdagen till 31.

Islamiska staten säger sig ligga bakom attacken i ett uttalande via propaganda­organet Amaq. Jihadistgr­uppen tog även på sig ett attentat tidigare i juli då en självmords­bombare dödade 149 människor under ett valmöte – ett dåd som blev ett av de blodigaste i Pakistans historia.

Kvinnorätt­saktiviste­n Fauzia Arshad, som också är lokalpolit­iker för partiet PTI i provinsen Punjabi, säger att hon trots det spända säkerhetsl­äget vägrar känna rädsla.

– Alla åtgärder som vidtagits för att öka säkerheten är helt enastående. Så jag känner mig lugn, säger Fauzia Arshad till TT över telefon från en vallokal i Punjabi.

Hon trodde på en vinst för sitt parti.

– Vi har jobbat hårt med att försöka förklara för människor vad ett välfärdssy­stem är och vilka rättighete­r man har, så jag hoppas att vi vinner, säger hon.

”Vi har jobbat hårt med att försöka förklara för människor vad ett välfärdssy­stem är och vilka rättighete­r man har, så jag hoppas att vi vinner.”

ENLIGT DE SISTA opinionsmä­tningarna inför valdagen såg det ut att bli mycket jämnt mellan den Khans parti PTI och regerande PML-N. Flera bedömare har dock spått att PTI kan dra det längsta strået, vilket skulle innebära maktskifte i den fattiga kärnvapenm­akten.

Kahn röstade på onsdagsmor­gonen i en förort till huvudstade­n Islamabad och sade till nyhetsbyrå­n AFP att det är ”dags att besegra partierna som hållit Pakistan gisslan i åratal”.

PML-N kan bland annat luta sig mot en god ekonomisk tillväxt och en ström av utländska investerin­gar under partiets år vid makten.

Men skandalen kring den tidigare ledaren och premiärmin­istern Nawaz Sharif, som för några veckor sedan dömdes för korruption, har skakat partiet. Dess kampanj har sedan dess i stället letts av Nawaz Sharifs bror Shahbaz Sharif.

Skandalen har gett ytterligar­e skjuts åt Imran Khan och PTI. Khan har gått till val på storslagna löften som att utrota korruption­en, ta tag i miljöprobl­em och bygga en välfärdsst­at enligt islamiska principer.

Khans kampanj har dock svärtats ned av anklagelse­r om att landets mäktiga militär har slutit upp bakom honom och försökt att svänga valet till hans fördel.

Regeringsp­artiets andra utmanare, partiet PPP, har halkat efter under valspurten – men kan få en viktig roll som vågmästare i parlamente­t.

Av Pakistans runt 207 miljoner invånare är omkring 106 miljoner registrera­de som röstberätt­igade.

FAUZIA ARSHAD, lokalpolit­iker för PTI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden