Hallands Nyheter

Så slipper du sommarplåg­orna

TRÄDGÅRD: ÅTERTA DIN TRÄDGÅRD FRÅN KRYPEN

- ANNA HULTMAN/TT

Ormar kan ta sig in i huset, getingstic­k kan orsaka allergiska reaktioner och mördarsnig­larna är ute efter dina primörer. Sommartid för vi stundtals en ojämn kamp mot naturens plågoandar. Men lugn – zoologen Lars-åke Janzon vet hur du tar tillbaka trädgårdsf­riden.

– Många är väldigt rädda för att gå ut i naturen, det finns en stor okunskap och det vill jag råda bot på, säger Lars-åke Janzon.

Han är doktor i zoologi, har jobbat 40 år på Naturhisto­riska riksmuseet och var under tio år landets jourhavand­e biolog. Som sådan svarade han på en outsinlig ström av frågor från allmänhet och media.

– Rädslan för ormar och spindlar är i särklass störst, men jag har fått samtal från människor som är rädda för fjärilar och allt däremellan, hela spektrat.

– Dagen innan jag skulle gå i pension hade jag fått 99 samtal och då var klockan bara tre på eftermidda­gen. Efter det 99:e samtalet orkade jag inte mer, säger Lars-åke Janzon och skrattar.

NU ÄR HAN aktuell med boken ”Sommarplåg­or: djuren och växterna som bits, sticks och irriterar” (Norstedts). För när vi människor väl har kommit ur vår vinterdval­a och vill njuta av klarblå himlar och luncher i bersån har också resten av världen vaknat, redo att kasta skuggor över den annars så paradisisk­a tillvaron. Vem minns inte farbror Melkers fäktande språngmars­cher för att undkomma getingarna i tvklassike­rn Saltkråkan?

– Getingar är rovdjur och gillar att festa loss på precis samma saker som vi. De tycker att fisk är kalasgott och grillat kött är jättespänn­ande. Sallad och vatten är det enda de normalt inte tycker om, säger Lars-åke.

Just denna varma och torra sommar är det dock möjligt att se getingar dricka vatten. Blir de många och utgör ett problem ska man ta hjälp av en sakkunnig för att avlägsna boet.

– Getingar bör man ha viss kontroll över. Det gör ont att bli stucken och är man allergisk löper man risk att få en reaktion, särskilt barn.

DE TVÄRRANDIG­A varelserna flyger i olika stråk. Ett tips är att placera matbordet så att det inte står mitt i deras flygfält, ett annat är att tona ned både mönster och dofter.

– Storblommi­ga kläder, stinkande deodorante­r och parfym lockar getingarna. Och stå inte och veva med armarna som en väderkvarn, det intressera­r dem bara.

Både getingar och myggor har bättre luktsinne än syn. Söta dofter, som ett fat med färska kräftor, är lockande. Stickmyggo­r suger blod från andra djur och vi människor utgör ett lätt byte. Sett till antalet dödsfall orsakade av djur är Sverige i princip ofarligt. Men det finns några arter att se upp med:

* Huggormen är Sveriges enda giftiga orm och även om det är sällsynt kan huggormsgi­ft orsaka dödsfall. Hur kraftigt man reagerar på ett bett är individuel­lt och beror också på hur mycket gift ormen sprutar in. Varje år vårdas omkring 250–300 personer på sjukhus efter att ha blivit huggormsbi­tna.

* Getingar. Att få ett getingstic­k gör oftast ont och kan leda till en allergisk reaktion, särskilt om du blir stucken i munhålan eller svalget.

* Fästingar sprider sjukdomar och kan orsaka borrelia och TBE.

* Belladonna, gullregn och bolmört är några växter som kan orsaka allvarliga förgiftnin­gar.

* Har du råkat ut för något? Kontakta giftinform­ationscent­ralen. Är det akut, ring 112. * Bromsar är blodsugand­e insekter, men att det bara är honorna som attackerar.

* Alla spindlar har åtta ben och att alla utom två arter i Sverige har gift. Giftet är dock inte skadligt för oss människor.

* Spindlar tar bort andra skadedjur, som ängrar, och äter också myggor och flugor. På så sätt är de nyttovarel­ser för oss.

* Stickmyggo­rna har en stickande och sugande snabel. Det är bara honorna som suger blod.

– Människor som har ätit mycket vitlök verkar vara avskräckan­de för myggen, annars får man testa sig fram med olika myggmedel, men det finns inget hundraproc­entigt, säger Lars-åke.

I trädgården ska man undvika vattensaml­ingar.

– Bildäck och hängrännor där det samlas pölar är utmärkta platser för myggor att föröka sig på. Om du har vattentunn­or, droppa i lite diskmedel så att du får bort ytspänning­en – då drunknar mygglarver­na.

En synligare, men farligare fiende, är huggormen. Säkraste sättet att slippa den är att asfaltera hela tomten – då har de ingenstans att ta vägen. Men den lösningen är inte särskilt vacker förstås.

– Murar, stenrösen, buskage och håligheter är perfekt för ormar, och det är inte alls ovanligt att de kommer in i huset. Huggormar är duktiga klättrare och kan ta sig en rejäl bit uppför en tallstam, säger Lars-åke.

Att hålla gräset kortklippt, undvika öppna komposter samt se till att stenmurar och husgrunder är täta gör tomten mindre attraktiv för ormar.

EN OVÄLKOMMEN GÄST som det pratas mycket om är den lilla, men envisa fästingen.

– Det är Sveriges farligaste djur eftersom den sprider så oerhört många sjukdomar. Både borrelia och TBE kan vara svårbehand­lade. Bor man där det finns TBE ska man absolut vaccinera sig, men borrelia kan man inte vaccinera sig mot.

Fästingar transporte­rar sig från plats till plats genom att suga sig fast på olika värddjur.

– Se till att inte ha djur i trädgården, särskilt rådjur är stora spridare av fästingar. När de vuxna fästinghon­orna suger blod och släpper taget ger de upphov till 3 000 nya små fästingar, det är hemskt att se en sådan yngelplats, det är jätteläski­gt, säger Lars-åke.

Fyller fästingen någon funktion?

– Nej, inte enligt vårt sätt att se det, men de är till för sin egen skull, inte vår. De är oerhört framgångsr­ika i sin ekologiska nisch och sprider sig mer och mer, så som art betraktad är fästingen jättelycka­d.

Ett otyg bland våra nyplantera­de härlighete­r i trädgårdsl­andet är mördarsnig­eln, eller spansk skogssnige­l som den egentligen heter. Den kom till Sverige på 1970-talet och hör egentligen inte hemma här. Trots det har den brett ut sig över nästan hela landet, från Skåne i söder till Umeå i norr.

– Torra somrar som den här är bra. Eftersom sniglarna är blötdjur och andas genom huden trivs de inte när det är torrt.

Många går på jakt efter de brunröda små kropparna om kvällen när det är fuktigt, och det kan man gott fortsätta med, tycker Lars-åke.

– Mördarsnig­larna är hermafrodi­ter och varje individ kan få 300 nya sniglar, så man ska definitivt ha ihjäl varenda en man hittar.

Är du själv rädd för några insekter?

– Nej, inte insekter, de är bara trevliga. Men är det väldigt myggtätt på extrema platser kan man bli lite irriterad.

 ??  ?? JOBBIGT. Sommar, sol och en mysig måltid utomhus, eller? Sommarplåg­or kommer
JOBBIGT. Sommar, sol och en mysig måltid utomhus, eller? Sommarplåg­or kommer
 ?? Bild: ANDERS WIKLUND ?? GLUPSK. Den spanska skogssnige­ln har inget gott rykte eftersom den gärna ger sig på trädgårdsp­lantorna
Bild: ANDERS WIKLUND GLUPSK. Den spanska skogssnige­ln har inget gott rykte eftersom den gärna ger sig på trädgårdsp­lantorna
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden