Hallands Nyheter

Det blev en riktig folkfest när RIX FM festival för allra första gången kom till Varberg.

Runt 8000 personer kom till Varbergs torg när Rix FM festival för första gången besökte staden. Artister som Anton Hagman, Margaret, Liamoo och Martin Almgren stod på scen.

- AGNES ARONSSON agnes.aronsson@hn.se

Rix FM festival premiärbes­ökte Varberg och HN var tidigt på plats på torget för att snacka med artisterna vid soundcheck, lyssna när de sände live-radio och för att mingla med festivalsu­gna människor på stan.

Det skulle visa sig bli en riktig folkfest med ett helt fullt torg. 8 000 personer var på plats under kvällen när Anton Hagman, Liamoo, Margaret, Martin Almgren, Mike Perry, Mohombi, Noah Kahan och Rhys stod på scen.

Martin Almgren som vann Idol 2015 var en av de artister som medverkade. Han har fullt upp i sommar och bilade till och från Varberg samma dag.

– Det är för sällan jag är här i Varberg. Senast jag var här var för 20 år sedan och vi bodde på camping och var på Björn Skifs-konsert, säger Martin Almgren.

Visste du redan när du såg Skifs att det var där på scen du också ville hamna?

– Det visste jag att jag ville men jag kanske inte hade funderat på hur jag skulle ta mig dit, säger Martin.

MUSIKINTRE­SSET BÖRJADE PÅ högstadiet och han satsade redan då på musiken, men det var först när han slog igenom i Idol som karriären tog fart. I vintras tävlade han i Melodifest­ivalen med låten ”A bitter lullaby” som tog honom till final.

– Att livnära sig på det här är fantastisk­t och den drömmen har jag ju uppnått. Jag trodde att det skulle bli lastbilshy­tten igen ett halvår efter Idol, men så blev det inte, säger han. Vad kan publiken förvänta sig av dig i kväll?

– Jag har tänkt att jag ska sjunga bra, le och kamma håret, säger Martin Almgren.

På torget sitter Malin Hovlund med sina två barn Benjamin och Anna-vera och väntar in artisterna i solstolar. De har åkt från Årjäng i Värmland för att se festivalen i Varberg.

– Det är ett så himla bra evenemang, och åker man hit så kan man passa på att gå på Ullared också, säger Malin.

– Jag ser mest fram emot att se Noah Kahan, säger Anna-vera.

Polska sångerskan Margaret var också en av dem som tävlade i svenska Melodifest­ivalen i år. Hon ställde upp med bidraget ”In My Cabana”. Nu är det tredje året i rad hon medverkar i Rix FM festival.

– Första året jag medverkade var i samma veva som min första singel ”Cool me down” släpptes, säger Margaret när HN får en pratstund efter hennes soundcheck. Varför har du blivit så populär i Sverige?

– Jag frågar mig själv samma sak, men det kan ha att göra med att min första hit var gjord av svenskar och att jag är på ett svenskt skivbolag, så jag har alltid återkommit hit. Jag har många svenska vänner också. Det känns naturligt att vara här, säger Margaret.

ANTON HAGMAN LÄT sig fotas med fans på torget innan spelningen.

– Det känns bra att vara här. I kväll spelar jag tre låtar; ”Kiss You Goodbye”, ”Running In The Dark” och ”Tiotusenme­tersklubbe­n”, säger han.

Gänget som fotades med Anton Hagman var glada efter träffen.

– Han är jättebra på att sjunga, och så är han rolig och snäll. Vi kommer stå längst fram en timme innan det börjar, säger Isabelle Andersson.

Under kvällen sjöng och dansade publiken och verkade glada över att Rix FM festival, som faktiskt har turnerat runt i Sverige under 19 somrar, äntligen hade kommit till Varberg.

”Jag har tänkt att jag ska sjunga bra, le och kamma håret” MARTIN ALMGREN

 ??  ??
 ??  ?? FOLKFEST. Omkring 8000 personer samlades på Varberg torg när Rix FM festival för första gången besökte staden. Anton Hagman gjorde succé.
FOLKFEST. Omkring 8000 personer samlades på Varberg torg när Rix FM festival för första gången besökte staden. Anton Hagman gjorde succé.
 ?? Bild: AGNES ARONSSON ??
Bild: AGNES ARONSSON
 ??  ?? PÅ SVERIGEBES­ÖK. Den polska artisten Margaret besökte Rix FM festival för tredje året i rad.
PÅ SVERIGEBES­ÖK. Den polska artisten Margaret besökte Rix FM festival för tredje året i rad.
 ??  ?? FESTIVALSU­GNA. Bianca, Tilda, Tuva och Robert Olsson från Onsala var på plats. Rhys var Biancas favorit för kvällen.
FESTIVALSU­GNA. Bianca, Tilda, Tuva och Robert Olsson från Onsala var på plats. Rhys var Biancas favorit för kvällen.
 ??  ?? RIX FM. Folkhavet sjöng med, dansade och studsade ballonger.
RIX FM. Folkhavet sjöng med, dansade och studsade ballonger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden