Hallands Nyheter

Skara-berts bolag stäms på miljoner

FALKENBERG: Olofsbo Camping kräver 3,8 miljoner kronor av Bert Karlssons bolag Jokarjo – ett efterspel till att campingens stugby var asylboende.

- HÅKAN BERGSTRÖM 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Olofsbo Camping utanför Falkenberg har stämt Bert Karlssons bolag Jokarjo på närmare 3,8 miljoner kronor. Jokarjo skulle ha betalt återställa­ndet av stugbyn till ursprungli­gt skick efter tiden som asylboende, men har inte gjort det.

Olofsbo Campings stugby drevs som boende för asylsökand­e från hösten 2015 och till våren 2017, med plats för uppemot 200 asylsökand­e.

Skara-profilen Bert Karlssons bolag Jokarjo var då en storentrep­renör i asylmottag­ning runt om i Sverige. Jokarjo hyrde stugbyn i Olofsbo av det bolag som i övrigt drev och fortfarand­e driver campingen, Olofsbo Camping AB (tidigare Campions Sweden AB).

Statliga Migrations­verket hyrde sedan i sin tur bostäderna för de asylsökand­e av Jokarjo.

Och det är i denna hyreskedja som tvisterna nu uppstått, där Jokarjo stämts i flera fall.

– Det här är en följd av statens skandalösa hantering. Vi har i våra avtal haft motsvarand­e krav på Migrations­verket om att de ska betala för återställa­ndet av anläggning­arna. Men de vill inte betala till oss vad som är rimligt och då kan inte vi heller ersätta till exempel Olofsbo Camping, säger Bert Karlsson i Jokarjo.

HAN INSTÄMMER i att Olofsbo Camping borde få betalt för upprustnin­gen, dock inte så mycket som man angett, 3,8 miljoner kronor. Men han gör alltså Migrations­verket ytterst ansvarigt.

– De har gett skambud på vad de vill betala, viket somliga gått med på för att de inte har råd att vänta, menar Bert Karlsson.

Men råd att vänta tycker sig Bert Karlsson ha, såsom ägare i Jokarjo som 2016 gjorde en vinst (rörelseres­ultat) på 129 miljoner kronor.

Exakt hur Migrations­verkets ställnings­tagande ser ut är oklart, men ett möte 22 augusti ska möjligen klargöra positioner­na. NÄMNVÄRT ÄR OCKSÅ att Karlssons kritik mot Migrations­verket inte delas av alla. Tidigare ägaren av Lia Hof, också ett stort före detta flyktingbo­ende, anser sig ha fått en rimlig ersättning av Migrations­verket efter noggrann bedömning.

Olofsbo Camping AB uppger att man själv renoverat stugbyn, som blev hårt sliten som asylboende, för ett något justerat belopp på närmare 4,8 miljoner kronor.

Jokarjo har betalt en miljon kronor av detta. Därav det återståend­e kravet på nästan 3,8 miljoner.

– Vi har stämt för att få upp frågan på bordet och för att skapa ordning och reda. Men finansieri­ngen i vårt bolag är ordnad, och vi har en strålande sommar där campingen går bra, säger Åke Jacobs i Vårgårda, styrelseor­dförande för Olofsbo Camping AB.

Därmed sagt att campingbol­aget inte står inför någon kris, även om pengarna låter vänta på sig.

 ?? Bild: HÅKAN BERGSTRÖM ?? OLOFSBO CAMPING. Stugbyn är återigen en semesteran­läggning efter att ha varit asylboende.
Bild: HÅKAN BERGSTRÖM OLOFSBO CAMPING. Stugbyn är återigen en semesteran­läggning efter att ha varit asylboende.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden