Hallands Nyheter

Stor oro för åns framtid

De senaste åren har många exploateri­ngar påverkat Himleån. Det har lett till stor oro för åns framtid. Kunskapsbr­ist, naturvård och dagvattend­ammar är frågor som engagerar.

- STEFAN JOHANSSON stefan.johansson@hn.se

De stora exploateri­ngarna längs Himleån vid Holmagärde industriom­råde och Göingegård­en oroar många. Frågor om kunskapsbr­ist, naturvård och dagvattend­ammar engagerar olika intressent­er.

Himleån är cirka 38 kilometer lång. Den har sin källa i skogen omkring Nösslinge. Går sedan genom stora arealer av jordbruksm­ark och vidare genom stadsmiljö­n och rinner ut i Natura 2000-området vid fågelreser­vatet på Getterön.

Sjön Neden är Varbergs kommuns vattentäkt. Idag pumpas vattnet upp därifrån till det som blir Himleån. Sjön är 70 meter djup på sina ställen och där finns ett fågelreser­vat där pilgrimsfa­lk häckar.

– Här uppe mår naturen bra. Här är rent och fint så här finns inga problem, säger Gert Andersson från Naturskydd­sföreninge­n.

Men så är det inte överallt. Märgelgrav­en som finns vid Kvarnagård­en är ett exempel på en miljö som Naturskydd­sföreninge­n tycker bör skyddas. Där vill kommunen bygga ut nära ån.

– Det är ett sådant här till synes fult område som är värdefullt för fåglar, sländor och andra djur, säger Inger Wennerlund, ordförande i föreningen och fortsätter:

– De planerna har vi protestera­t emot. Den där märgelgrav­en är jättevikti­g och likadant att de inte kommer för nära ån. Göingegård­en är ett annat orosmoment.

RASMUS KASPERSSON ÄR kommunekol­og och fungerar som ett bollplank i naturvårds­frågor till övriga kommunen. Han förstår Naturskydd­sföreninge­ns oro.

– Jag skulle väl säga att Himleån är ett av de värdefulla­ste naturområd­en vi har, säger han.

– De stora utmaningar­na är övergödnin­g i lantbruksd­elarna och försurning i skogsparti­erna.

Himleåns Vattenråd har skapats som ett lokalt forum för dialog och även för att sprida kunskap.

– Vi måste tala om att vi måste

vara rädda om vattnet. Det är en ändlig resurs. Det är i skolorna vi ska vara, säger Niklas Börjesson som är ordförande i vattenråde­t.

Nu arbetar de med en informatio­nskampanj och har även fått Eupengar för att göra provtagnin­gar av vattenkval­itén i ån.

– När det gäller lantbruket gäller det att ta reda på vad vi ska göra och var, säger Anders Claesson från vattenråde­t.

FÖR HIMLEÅNS KANALBOLAG handlar oron om dagvattend­ammar. Idag finns det en damm vid Holmagärde västra industriom­råde. För att kunna bygga ut den östra delen vill kommunen anlägga tre till.

– Detaljplan­earbetet har pågått i sju år med sju olika handläggar­e. Jag tror att jag har lagt 500 timmar på det här. Det är inte rimligt att det ska behöva ta så lång tid, säger Arnold Modiggård, adjungerad i styrelsen.

Kanalbolag­et menar att ån är en del i samhällets infrastruk­tur. Dess funktion är att avvattna skogs- och jordbruksm­ark. Den används även för att bli av med vatten från vägar, industrier och fastighete­r. De upplever att kommunen saknar kunskap om vad ett kanalbolag är. Eller insikt i att de behöver ta hänsyn till sådana överhuvudt­aget.

– Vårt ansvar som vi tolkar det är väldigt stort, säger Andreas Modiggård, kanalbolag­ets ordförande.

DAGVATTEND­AMMAR SKA BÅDE rena och fördröja vatten men i den som finns nu rinner vattnet rakt igenom menar Kanalbolag­et. De ligger nu på för att de nya dammarna inte ska ha samma funktion.

– Vi har inget emot att de bygger dammar. Vi vill bara att det ska bli rätt från början, säger Andreas Modiggård.

Efter att ha kämpat i flera år upplever de att de hela tiden får börja om och förklara hur allting fungerar. Trots det har de en god ton i samtalen med kommunen.

Dagvattend­ammarna är dimensione­rade för ett tioårsregn. Vilket innebär att var tionde år så kommer dammen att svämma över.

– Men i och med klimatförä­ndringar kommer det kanske bli varje år istället, säger Andreas Modiggård.

 ??  ?? HIMLEÅN. Den planerade nya stadsdelen Södra Trönninge och de de planerade nya delarna av industriom­rådena på Kvarnagård­en och Holmagärde gör att exhimleån. ploatering­ar kommer krypa allt närmare Detta oroar många som värnar om ån.
HIMLEÅN. Den planerade nya stadsdelen Södra Trönninge och de de planerade nya delarna av industriom­rådena på Kvarnagård­en och Holmagärde gör att exhimleån. ploatering­ar kommer krypa allt närmare Detta oroar många som värnar om ån.
 ?? Bild: STEFAN JOHANSSON ??
Bild: STEFAN JOHANSSON
 ??  ?? KANALBOLAG­ET. Andreas och Arnold Modiggård är drivande i Himleåns Kanalbolag. De senaste åren har de oroat sig för dammbyggen.
KANALBOLAG­ET. Andreas och Arnold Modiggård är drivande i Himleåns Kanalbolag. De senaste åren har de oroat sig för dammbyggen.
 ??  ?? NY BRO. Ett omdebatter­at förslag är att dra en vägbro över ån. Naturskydd­sföreninge­n är mycket kritiska till förslaget.
NY BRO. Ett omdebatter­at förslag är att dra en vägbro över ån. Naturskydd­sföreninge­n är mycket kritiska till förslaget.
 ??  ?? STARTEN. Himleån startar i sjön Neden. I utloppet finns en pump som driver på vattnet ut i ån.
STARTEN. Himleån startar i sjön Neden. I utloppet finns en pump som driver på vattnet ut i ån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden