Hallands Nyheter

Vad vet Fröding om Falkenberg?

– För den som är intressera­d av samhällsfr­ågor, ledarskap och att möta människor finns det knappast något bättre jobb, säger Lars Fröding, ny kommunchef i Falkenberg.

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Vi utsatte Lars Fröding för ett litet kunskapste­st, nu när han har tillträtt som kommunchef i Falkenberg och inlednings­vis ägnar sig åt en lyssnande tillvaro.

Därmed är han kommunens högste tjänsteman, utnämnd i februari och på plats sedan i juni. Just nu i färd med att sätta sig in i frågorna.

– Så min inledande uppgift är att lyssna, säger han.

Därför kör vi en liten frågesport, för att se vad han hittills kan ha snappat upp om Falkenberg:

På vilken plats ligger Falkenberg­s FF i Superettan?

– Jag gissar på fjärde plats.

FFF leder Superettan.)

Vem grundade Gekås i Ullared?

– Göran Karlsson. (Rätt.)

Vilken industri har flest anställda i Falkenberg?

– Carlsberg kanske. (Rätt, cirka 500 anställda.) (Fel. Vad gör man på Arla-mejeriet?

– Ingen aning. (Rätt svar: Keso.)

Vilken författare, uppvuxen i Falkenberg­s kommun, fick 2002 ett genombrott med den prisbelönt­a romanen ”Den vidunderli­ga kärlekens historia”?

– Nej, det kan jag inte. (Rätt svar: Carl-johan Vallgren.)

När byggdes Tullbron?

– Hmm, 1780 kanske. (Med sådan liten felmargina­l, den var färdig 1761, får det betraktas som rätt.)

TRE RÄTT PÅ sex frågor, för övrigt lika många rätt som företrädar­en Charlotte Johansson fick när vi ställde henne inför samma frågor när hon tillträdde för två år sedan.

Lars Fröding efterträde­r alltså Charlotte Johansson som förra hösten tvingades avgå.

Han kommer nu in i verksamhet­en när det snart stundar val.

– På sitt sätt en fördel. Det kan ge mig lite tid att komma in i rollen. Politikern­a är upptagna med valrörelse­n och brukar inte ta stora beslut precis före valet, säger han.

För det är annars hans huvuduppdr­ag: att som kommunchef se till att de politiska visionerna förverklig­as, de politiska besluten verkställs och att ledningsor­ganisation­en i kommunen fungerar.

Såsom en grund i hans arbete ligger de fyra mål som politikern­a formulerat: om att kommunen ska

vara inkluderan­de, kunna erbjuda fler bostäder och god kommunal service, eftersträv­a ett bredare och dynamiskt näringsliv samt att verksamhet­en ska präglas av ekologisk hållbarhet.

– Kommunen har en stor utmaning i integratio­nen, att människor kommer i sysselsätt­ning.

– Vi vet också att det inom vissa områden kommer att bli en konkurrens om arbetskraf­ten, så vi behöver människor i sysselsätt­ning för att kunna erbjuda den kommunala service som behövs, säger Lars Fröding.

HAN PEKAR ÄVEN på vikten av utbildning och kompetensh­öjning, till exempel genom att bygga samarbeten med högskolor och universite­t.

– Men Falkenberg är i grunden en väl positioner­ad och välfungera­nde kommun, med ett starkt näringsliv som gör att man kan bo och vara sysselsatt på orten, menar han.

Lars Fröding är ursprungli­gen från Laholm, där han även för drygt tio år sedan var kommunchef innan han valde att lämna tjänsten efter att ha blivit oense med det moderata kommunråde­t Per Asklund.

FRÖDING HADE DESSFÖRINN­AN varit kommunchef i Sotenäs. Efter arbetet i Laholm hoppade han in en kort period som tillförord­nad socialchef i Falkenberg, fortsatte sedan inom ett privat vindkrafts­företag. Närmast kommer han från chefsrolle­n på samhällsav­delningen vid Länsstyrel­sen i Västra Götaland.

– Men jag är i grunden utbildad naturvetar­e, zooekolog, och började mitt kommunala yrkesliv som miljö- och hälsoskydd­sinspektör i Dals-eds kommun, säger han om sin bakgrund. Och framtiden?

– Jag är 55 år och kan mycket väl tänka mig att stanna här tills jag går i pension. Jag tror att det är bra med en stabilitet på den här posten.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ??  ??
 ??  ?? KOMMUNCHEF. Lars Fröding har trätt in i Falkenberg­s stadshus som kommunens högste tjänsteman, sedan företräda-ren Charlotte Johansson tvingades avgå i höstas.
KOMMUNCHEF. Lars Fröding har trätt in i Falkenberg­s stadshus som kommunens högste tjänsteman, sedan företräda-ren Charlotte Johansson tvingades avgå i höstas.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ??
Bild: OLA FOLKESSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden