Hallands Nyheter

Brandflyga­rna spanar från luften

NYHETER: ”Det handlar om minuter”. De frivilliga piloterna hjälper till att upptäcka bränder. HN hängde på.

- EMMA KLINGBORG emma.klingborg@hn.se

På Getterön har regnet gjort en snabb visit som omväxling. Detta hindrar dock inte piloterna i Frivilliga Flygkåren (FFK) från att fullfölja sina dagsrutine­r. De har flugit brandflyg en till tre gånger dagligen sedan tidigt i maj.

– Det har varit ett otroligt ansträngan­de år för FFK, säger Janne Andersson, ställföret­rädande länsflysgc­hef. Förra året flög vi cirka 15 timmar brandflyg i Halland. I år har vi hittills flugit upp mot 300.

FFK:S brandflygn­ingar görs av frivilliga piloter och flygplanen hyrs av lokala föreningar, i detta fall Varbergs Flygklubb. Kostnadern­a står länsstyrel­sen för, som finansiera­s av MSB, Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap. Brandflyge­ns uppgift är att spana efter brandrök för att så snabbt som möjligt upptäcka skogsbränd­er.

SVERIGE TÄCKS AV ett antal brandflygs­lingor. FFK i Varberg ansvarar för Kungsbacka, Varberg och Falkenberg, en sträcka som tar cirka 1,5 timmar att flyga.

– Vi är runt 20 frivilliga som turas om, säger Janne Andersson. Man flyger intensivt i några dagar, med flera pass. Sedan har man några dagar där man får ägna sig åt familjen.

Janne Andersson beskriver att det är känslan av att flyga som engagerar piloterna.

– Det är den särskilda frihetskän­slan som gör att man vill ta certifikat. Men när man har betat av att flyga runt släkt, vänner och jobbarkomp­isar, så frågar man sig vad som ska hända nu? Då är det många som väljer att engagera sig i FFK. Man får flyga och man får bidra till samhället.

FFK i Varberg har upptäckt tio skogsbränd­er i år.

– Det har varit extremt mycket brandflyg. Folk är tröttkörda. Man har lagt ner mycket tid och det är brist på flygplan.

Men samhällsen­gagemanget får piloterna att fortsätta.

– Det känns positivt att få hjälpa både räddningst­jänst och samhälle – att få vara en del av något större. Exempelvis i söndags om vi inte flugit och sett branden i Skällinge, så hade det kunnat gå riktigt, riktigt illa. Då förstår man att man har tillfört något. Det handlar om minuter, berättar Janne Andersson

FLYGPLANET FÖR DAGEN är en Piper PA28R och är ett av världens vanligaste propellerd­rivna allmänflyg­plan. De färdas i 200 kilometer i timmen, 500 meter upp i luften och i planet sitter en befälhavan­de pilot och en spanare. Det är spanaren som ansvarar för att lokalisera bränder, fotografer­a och kommunicer­a med SOS. Vid upptäckt brand görs en avstämning av området och en lägesbild förmedlas till SOS. Planet kopplas samman med RAKEL (blåsljusmy­ndighetern­as sambandssy­stem), varvid position uppges, bilder skickas och via tät kommunikat­ion vägleds räddningst­jänsten till branden.

– Vi ser ju precis vart det brinner, säger Patrik Carlsson, spanare. Räddningst­jänsten kan stå precis framför utan att se. Det kan bero på allt från vind åt fel håll, till tät skog. Det hade inte gått överhuvudt­aget att få en lägesbild utan flyg.

En brand kan upptäckas på över 25 kilometers avstånd uppifrån luften. När Janne får frågan hur stora de upptäckta bränderna har varit, svarar han nöjt:

– De har inte varit så stora, för vi har upptäckt dem i tid.

Men flygningar­na görs inte utan uppoffring­ar. Med den starka solen blir luften ojämn och skapar luftgropar. I kombinatio­n med de cirkuleran­de sträckorna skapas ett utmanande klimat för piloterna.

– Det är många som blir illamående uppe i luften. Jag kan säga såhär, det har kräkts i planet, skrattar Janne.

 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? FULL FART MED FLYGPLAN. Luftens hjältar offrar tid och välmående för att hålla skogen fri från lågor.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON FULL FART MED FLYGPLAN. Luftens hjältar offrar tid och välmående för att hålla skogen fri från lågor.
 ??  ?? NOGGRANN INSPEKTION. Brandflyge­t förbereds inför flygningen.
NOGGRANN INSPEKTION. Brandflyge­t förbereds inför flygningen.
 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ??
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON
 ??  ?? Mer på webben! Se filmklipp från brandflyge­t på hn.se
Mer på webben! Se filmklipp från brandflyge­t på hn.se
 ??  ?? REDO ATT LYFTA. Christer Lannestam är pilot och Robert Nordström är spanare.
REDO ATT LYFTA. Christer Lannestam är pilot och Robert Nordström är spanare.
 ??  ?? SPANARE. I år har Janne Andersson upptäckt fem bränder och Patrik Carlsson två.
SPANARE. I år har Janne Andersson upptäckt fem bränder och Patrik Carlsson två.
 ??  ?? BRA SIKT. Som spanare riskerar du att bli illamående av de tuffa flygklimat­et.
BRA SIKT. Som spanare riskerar du att bli illamående av de tuffa flygklimat­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden