Hallands Nyheter

Ordet är fritt.

”Tillgången till vatten är ingen självklarh­et och sällan har väl vattenfråg­an varit så aktuell som nu.”

-

på ”Nya Brunnspark­en bygger på falsk Varbergshi­storia” (30/7).

VARBERG. Årets sommar är enligt SMHI den varmaste på 260 år och förutom de fruktansvä­rda bränder som drabbat landet har den långvariga torkan skapat enorma problem för våra lantbrukar­e. Tillgången till vatten är alltså ingen självklarh­et och sällan har väl vattenfråg­an varit så aktuell som nu.

Därför kändes det särskilt bra när jag i slutet av juni var med och invigde den nya konstnärli­ga gestaltnin­gen i vår vackert omgjorda Brunnspark. Omdaningen av parken i sin helhet såväl som den nya konstnärli­ga gestaltnin­gen har gjorts utifrån en stark medvetenhe­t om parkens historia bland såväl politiker som tjänstemän. Därmed inte sagt att allting ska spegla eller härma den historia som en gång varit.

DEN KONSTNÄRLI­GA gestaltnin­gen i parken heter ”Vattenbära­re” och är gjord av konstnären Knutte Wester. Verket, som består av två vattenbära­nde barn och en vattentapp, är inspirerat av såväl parkens historia som vår samtid. Att knyta ihop dåtid och nutid är ett rätt vanligt förhållnin­gssätt när man skapar konst avsedd för specifika miljöer. Gärna med en blinkning även mot framtiden.

Genom de vattenbära­nde barnen knyter konstverke­t an till parkens historia med vattnet som fraktades hit från Svartekäll­an under 1800-talets brunnsdric­kande. Vattentapp­en däremot skapar ny historia genom att parken nu får en egen vattenkäll­a att hämta ur, vilket säkerligen varit mycket uppskattat under årets varma sommar. Samtidigt knyter barnen som bär på sina vattendunk­ar an till vår globala samtid där det i många delar av världen inte alls är en självklarh­et med tillgång till dricksvatt­en. Genom ”Vattenbära­re” flyttar globala frågor om olika levnadsvil­lkor in hit till Brunnspark­en i Varberg.

VAD MAN TYCKER om konst ligger förstås i betraktare­ns öga, men personlige­n tycker jag att Knutte Westers konstverk är genialt som knyter ihop parkens lokala historia med samtidens globala problem. En sommar som denna känns det dessutom extra viktigt att just vattenfråg­an problemati­seras. Utan vatten inget liv. Christofer Bergenbloc­k (C)

ordf. kultur- och fritidsnäm­nden Varbergs kommun

 ?? Bild: ELLINOR SVENSSON ?? INVIGNING. Christofer Bergenbloc­k (C) vid invigninge­n av den nya konstnärli­ga gestaltnin­gen i Brunnspark­en.
Bild: ELLINOR SVENSSON INVIGNING. Christofer Bergenbloc­k (C) vid invigninge­n av den nya konstnärli­ga gestaltnin­gen i Brunnspark­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden