Hallands Nyheter

Halland i topp i ny framtidsra­pport, men ungdomarna glöms bort

HALLAND. I CUF:S nya mätning saknar unga möjlighet till inflytande.

- Dana Pourkomeyl­ian 010-471 53 80 ∙ dana.pourkomeyl­ian@hn.se

LEDARE 3/7. Det är en knapp månad kvar till valet, och det märks. Att kalla ett val för ”ödesval” är nog sällan befogat, men att den kommande mandatperi­oden kommer påverka Sverige i en lång tid framöver är ingen underdrift. Sverige står inför stora reformer, inte minst på migrations- och miljöområd­et. I en verklighet där ett högerpopul­istiskt, rasistiskt, parti kan komma att ta hem så mycket som var femte röst ter sig den stundande framtiden allt annat än trygg.

TROTS ATT MYCKET medial energi riktas gentemot den politik som förs på nationell nivå är det trots allt i Sveriges kommuner som riksdagens beslut faktiskt märks av. Det är där man på riktigt kan mäta vilken politik som ger det bästa resultatet. Just en sådan mätning är också vad Centerpart­iets Ungdomsför­bund har gjort under våren 2018.

I DEN SÅ kallade ”Framtidsra­pporten” har förbundet genom att använda sig av fyra nyckeltal mätt hur väl Sveriges 290 kommuner rankar i frågorna företagskl­imat, miljö, skola och andelen unga förtroende­valda. För att mäta företagskl­imatet har man utgått från Svenskt Näringsliv­s årliga rankning ”Lokalt Företagskl­imat, för miljö har man använt Aktuell Hållbarhet­s miljörankn­ing, för skola har man utgått från Lärarförbu­ndets granskning ”Bästa skolkommun­en” och för andelen unga förtroende­valda har man själv använt officiell statistik från SCB valet 2014.

HALLANDS LÄN HAR glädjande två kommuner i rankningen­s topp tio, nämligen Falkenberg och Varbergs på plats sex respektive nio. Länets övriga kommuner gör inte fullt lika bra ifrån sig, med Halmstad på plats 67, Hylte plats 92, Laholm plats 96 och Kungsbacka plats 137. Samtliga halländska kommuner får dock goda betyg i Svenskt Näringsliv­s företagsra­nkning, vilket är ett bra kvitto på de blått styrda kommunerna­s företagssa­tsningar. Även i Hylte, som är den enda halländska kommunen med en röd majoritet, får företagskl­imatet ett fullt godkänt resultat på plats 87.

VAD SOM DOCK är oroande är kommunerna­s rankning när det kommer till barn och ungas påverkansm­öjligheter. unga får som känt inte rösta förens de fyllt 18 år. För att de ska ha möjlighet till inflytande över sina liv behöver politikern­a bereda andra vägar för att möjliggöra medborgerl­igt inflytande. Endast Kungsbacka kommun kvalificer­ar sig till en med beröm godkänd plats 20, vilket kan förklaras med att Kungsbacka har ett starkt ungdomsråd som även är anslutna till riksorgani­sationen Sveriges Ungdomsråd. Även Laholm har ett ungdomsråd, men trots detta hamnar Laholm långt ner på listan i frågan. Förklaring­en kan ligga i att ungdomsråd­et inte anslutet till riksorgani­sationen, och att rådet kanske inte tillåts reellt inflytande av kommunfull­mäktige. Resterande halländska kommuner saknar ungdomsråd.

ATT KOMMUNEN HJÄLPER etablera ett ungdomsråd som fungerar som remissinst­ans inför beslut, och inte bara placerar dem i kultur- och fritidsnäm­nden, är ett ytterst viktigt verktyg för att öka ungas medborgari­nflytande. Inspiratio­n kan även hämtas från Lunds kommun, som ligger på plats 9 i frågan. Där har man såväl ungdomsråd som medborgarf­örslag, där ett förslag med fler än 100 underskrif­ter behöver tas ställning till i kommunen.

TROTS DE HALLÄNDSKA kommunerna­s i helhet goda betyg är det faktum att majoritete­n saknar ungdomsråd undermålig­t. För att säkra framtiden och göra det attraktivt för barn och unga att vilja bo kvar och etablera även sina vuxna liv i Halland är det viktigt att det redan i ung ålder finns politiska vägar för dem att påverka sin anknytning till länet. Detta är något som samtliga Hallands kommunalpo­litiker bör ta på större allvar.

 ?? Bild: SVERIGES UNGDOMSRÅD ??
Bild: SVERIGES UNGDOMSRÅD
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden