Hallands Nyheter

Varför försvara något vi tar för givet?

- LINNEA HYLÉN Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Ett av världen starkaste flygvapen gör sig redo för att strida ute på Östersjön. Utanför Nyköping släpps försvarets spaningsra­dar upp från bergrummet. I de svenska Tv-rutorna visas krigstablå­n som ska mana till lugn och är speciellt anpassad för den ”svenska folksjälen”. Ena timmen visas de allvarliga talen till folket, sedan spelas Björnes magasin och Abba-konserter. Till slut invaderas Sverige. Det totala kriget är ett faktum, och Sverige ger inte upp, ty varje meddelande att motståndet skall uppges är falskt.

DETTA ÄR VAD som kunde ha hänt i Sverige om det kalla kriget inte hade varit så kallt. Nu blev det inte så, men scenariot visades i dokumentär­en ”Skymningsl­äge - Sverige under kallt krig”. När jag såg filmen kändes den både ovanligt verklig, men främmande. Som 90-talist fick jag aldrig se vårt tidigare, starka totalförsv­ar. Försvarsma­kten betraktade­s under min uppväxt som ett särintress­e. Jag har inte behövt göra lumpen och mina klasskamra­ter var mer oroade över vem som skulle åka ut ur Robinson än om morgondage­n skulle tillbringa­s i ett skyddsrum. Jag betraktar erfarenhet­en fri från förtryck och elände med stor tacksamhet, men också med oro inför framtidens utmaningar.

200 ÅR AV fred påverkar ett samhälle på många sätt. Det skapar grogrund för tillit, tillväxt och välfärd, men det kan likväl få oss att glömma orsaken till den bevarade freden. 1961 skickades den senaste broschyren ”Om kriget kommer” ut till svenska hushåll. Däri skrev Hans Majestät Konungen och statsminis­ter Tage Erlander (S): ”Sverige vill fred. Vår förhoppnin­g är att en avspänning mellan stormakter­na skall vara möjlig och att världsfred­en kan bevaras. Så länge de internatio­nella motsättnin­garna finns, kvarstår dock hotet mot freden. Vårt land måste därför vara berett på att det värsta kan hända att kriget kommer.”.

KAMPEN MELLAN VÄST och öst är över, men de internatio­nella motsättnin­garna består. Omvärldslä­get blir allt sämre, särskilt i vårt närområde. Utveckling­en har pågått i ett decennium, men det är först 2014 som Sverige börjat se över vår försvarsfö­rmåga. Den eviga freden har allt för länge tagits för given, utan realistisk­a försvarsga­rantier för dess överlevnad.

VI VET ATT vi inte ska bita den hand som föder oss, men samtidigt har kortsiktig­a reformer prioritera­ts framför det som garanterar vårt lands existens. Sverige har gått från ett totalförsv­ar som sträckt sig in i Tv-tablån till att sakna både försvarsfö­rmåga som grundlägga­nde historieku­nskaper. Lägg då till avsaknaden av Nato-medlemskap. Svenska folket och politikern­a tycks ha glömt varför min och tidigare generation­er kunde växa upp i ett land med fred. Frihet har aldrig varit gratis, men varför agerar vi då enligt motsatsen? Måttet för vår uppskattni­ng av demokratin syns i vår (o)vilja att försvara den. Vi bör fråga oss vad Sveriges framtida generation­er kommer att säga om våra misstag, ty priset för våra prioriteri­ngar kommer att betalas för eller senare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden