Hallands Nyheter

Sju frågor till Anders Ynnerman...

- STINA JOHANSSON

...Varbergsso­nen och professorn i visualiser­ingsteknik som nu tilldelas Technical Achievemen­t Award, ett pris som årligen delas ut av branschen till en forskare som gjort särskilda framsteg inom området.

* Hur känns det? – Det är roligt. Det är ju mina kollegor och andra forskare som delar ut det här priset, och att det då är just jag som får det i år känns extra speciellt.

* Vad är visualiser­ingsteknik? – Ett enkelt svar på det är att man med hjälp av en dator gör bilder som symboliser­ar data som annars är svår att förstå. Och det är matematike­n, fysiken och programmer­ingen bakom bilderna som jag jobbar med.

* Varför får du detta pris? – Jag får det främst för min forskning som handlar om att göra medicinska 3D-bilder som används vid visuella undersökni­ngar. De används till exempel i undervisni­ngen när studerande på läkarutbil­dningen ska lära sig anatomi. Men också på British Museum i London där man med vår teknik har skannat in mumier och på så vis kan visa hur de ser ut på insidan.

* När kommer du få ta emot priset? – Det blir på en jättekonfe­rens i Berlin i höst där världens tusen bästa forskare inom detta område träffas. Priset delas ut vid invignings­ceremonin och den som tar emot det får hålla ett tal för att berätta om sin forskning. Jag vet väl ungefär vad jag ska säga men inte riktigt. Det är viktigt att förmedla att jag inte gjort detta på egen hand utan har cirka 150 personer som jobbar tillsamman­s med mig.

* Du är professor vid Linköpings universite­t – vad arbetar du med för tillfället? – Just nu jobbar jag med en teknik som kan visualiser­a rymden. Jag har fått ett stort anslag från NASA för att arbeta med det. Vi har en 180 graders domteater i Norrköping, en sorts omslutande 3D-biograf, där vi interaktiv­t kan visualiser­a hela universum.

* Vad kan visualiser­ingsteknik­en användas till i framtiden? – Allt man kan tänka sig. Visualiser­ing blir allt viktigare för oss. Det bästa sättet att kommunicer­a mellan dator och människa är genom bildspråk.

* Du är i Varberg nu i sommar – vad gör du när du är här? – Jag har en liten segelbåt i Träslövslä­ge och ibland kappseglar jag med en granne. Jag har även med mig min lilla dotter som jag leker med på stranden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden