Hallands Nyheter

Solfångare med vissa förbehåll

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Från första augusti är det i princip fritt fram att på de flesta hus sätta upp solfångare och solcellspa­neler utan bygglov. Men Falkenberg­s kommun har beslutat att det i vissa områden alltjämt ska krävas bygglov.

Ambitionen har varit att förenkla vissa byggåtgärd­er. Därför infördes nu en lagändring om att just solceller och solfångare får sättas upp på hus utan bygglovspr­övning, om de följer byggnadens form och det inte sker i kulturhist­oriska eller på annat sätt värdefulla områden.

DET SENARE KAN bli en tolkningsf­råga. Genom ett ordförande­beslut i kommunens bygglovsnä­mnd, så har Falkenberg­s kommun därför definierat vilka områden där det krävs bygglov för solceller och solfångare: Det gäller Gamla stan, kvarteren kring Falkenberg­s kyrka och kvarteren som omger Storgatan i hela dess sträckning. Därutöver de äldre kvarteren på Herting, alltså i princip bebyggelse­n som ligger mellan Strandväge­n och Ätran, från Tullbron och fram till Plantérväg­en. Dessutom krävs det bygglov vid alla enskilda byggnader som sedan tidigare är utpekade för högt kulturhist­oriskt värde eller unikt egenvärde.

– Även om det är vällovligt att kunna sätta upp solfångare, så finns det miljöer som vi måste vara särskilt aktsamma om. Därmed inte sagt att man inte kan få göra det i sådana miljöer, men det behöver prövas genom bygglovsan­sökan, säger Bo Gustafsson (M), ordförande i bygglovsnä­mnden.

STOCKHOLMS SLOTT HAR för övrigt utrustats med solcellspa­neler på taket - så uppenbarli­gen är det fullt möjligt utan att gammal fin byggnad ses som förvanskad.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ?? Bild: HIDVI GROUP/SANNA BÄCKSTRÖM ?? BESLUT. Bo Gustafsson (M), ordförande i bygglovsnä­mnden.
Bild: HIDVI GROUP/SANNA BÄCKSTRÖM BESLUT. Bo Gustafsson (M), ordförande i bygglovsnä­mnden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden