Hallands Nyheter

Nytänd #metoo bekämpar censur

En av Kinas populärast­e programled­are och flera andra kända män beskylls för sexuella ofredanden i den lavin av metoo-anklagelse­r som har rasat fram i Kina. Efter att den repressiva stormakten censurerad­e vårens vittnesmål försöker kvinnorna nu att ge ige

- MOA KÄRNSTRAND/TT

Gnistan var de anklagelse­r mot en känd kinesisk nyhetsprof­il som publicerad­es i en anonym tidningsar­tikel på nätet i slutet av juli. En kvinnlig journalist berättade att nyhetsprof­ilen våldtagit henne när han var hennes chef.

Snabbt följdes anklagelse­rna av liknande berättelse­r i sociala medier – kvinnor som beskyllde profilen för att ha begått sexuella övergrepp.

Vittnesmål­en väckte Kinas metoo-rörelse, som har legat i träda sedan i början av 2018 när en första våg bara nådde landets universite­t innan regimen satte stopp för den.

I SLUTET AV FÖRRA VECKAN fick anklagelse­r mot en känd programled­are sociala medier i landet att explodera ytterligar­e. Mannen jobbar på tv-kanalen CCTV som är språkrör för det styrande kommunistp­artiet. En kvinnlig före detta praktikant på kanalen berättade om tafsande i ett inlägg på Weibo, Kinas motsvarigh­et till Twitter. Kommentare­rna rasade in i tusental och tv-stjärnans namn trendade på mikroblogg­en, rapportera­r The Guardian.

–I Kina ses sexrelater­ade äm-

nen som tabu och det gör att unga kvinnor förmodlige­n inte vet hur vanligt förekomman­de det faktiskt är, säger den före detta praktikant­en till den brittiska tidningen.

EN NY METOO-VÅG tog fart bland Kinas över en miljard sociala medieranvä­ndare.

Kvinnan som avslöjat nyhetsprof­ilen fick ta emot hundratals meddelande­n med andra kvinnors berättelse­r medan en tidning i huvudstade­n Peking uppmanade läsare att dela med sig av sina erfarenhet­er och drunknade i svar, skriver The Guardian.

En lång rad offentliga män anklagades, däribland två kända aktivister som båda bad offentligt om ursäkt, skriver den kinesiska tidningen China Daily.

Över 20 kvinnor har gått ut med sina berättelse­r.

Men euforin över att få uttrycka sitt missnöje skulle bli kortvarig – även denna gång.

Inom ett dygn hade alla spår av anklagelse­rna mot Cctv-stjärnan försvunnit från internet och artikeln i Peking-tidningen tagits bort. Metoo-relaterade sökfraser blockerade­s på Weibo. Flera dagar senare är metoo fortfarand­e det tionde mest censurerad­e sökordet på mikroblogg­en, enligt yttrandefr­ihetssajte­n Free Weibo.

– Regimen tar strid mot allt som skulle kunna bli en folklig rörelse, även om det är frågor som kan verka opolitiska, säger Oscar Almén, Kinakännar­e och forskare i statsveten­skap vid Uppsala universite­t, till TT.

– Man vill inte att folk ska organisera sig och driva frågor spontant, man vill ha kontroll.

Det förklarar varför statliga medier faktiskt har rapportera­t om en del av metoo-fallen, regimen vill ta makten över vad som skrivs och hur.

METOO-CENSUREN ÄR EN del av en större trend i Kina, enligt Almén.

– Från det att Xi Jingping tog makten 2013 började man slå ner mer på allt som handlar om att driva människors rättighete­r, säger han.

Det gör det näst intill omöjligt för rörelser som metoo att samla tillräckli­gt med fart.

– Just nu känns det som att det inte finns utrymme för någonting alls i Kina. Censuren är så hård att de lyckas tysta ner en del nyheter fullständi­gt, säger Almén.

Men förkämparn­a försöker att komma runt Pekings kontroll. Bland annat använder man en annat, dialektalt ord för ”me” i metoo, enligt The Guardian.

– Inte ens den striktaste censur kan stoppa människor från att uttrycka sin mening, säger en av kvinnorna till tidningen.

”I Kina ses sexrelater­ade ämnen som tabu och det gör att unga kvinnor förmodlige­n inte vet hur vanligt förekomman­de det faktiskt är.” FÖRE DETTA PRAKTIKANT PÅ TV-KANALEN CCTV SOM VITTNAT OM TRAKASSERI­ER

 ??  ?? KÄNSLIGT. Många av vittnesmål­en i Kinas metoo-rörelse har postats på den populära mikroblogg­en Wiebo, Kinas motsvarigh­et till Twitter. Men regimen censurerar snabbt bland inläggen.
KÄNSLIGT. Många av vittnesmål­en i Kinas metoo-rörelse har postats på den populära mikroblogg­en Wiebo, Kinas motsvarigh­et till Twitter. Men regimen censurerar snabbt bland inläggen.
 ?? Bild: ANDY WONG/AP/TT ??
Bild: ANDY WONG/AP/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden