Hallands Nyheter

Goda tillbehör som passar till kräftkalas

-

”Man knäcker skal, skrapar kräftsmör och bygger oanständig­a mackor med drivor av kräftstjär­tar.”

Om knappt en vecka infaller den officiella svenska kräftpremi­ären. Nuförtiden är detta faktum inget som framkallar unisona hallelujak­örer i folkleden. Tillgång till kräftor har vi året om – dessutom finns inget förbud mot att fiska kräftor när man vill heller – undantaget några speciella sjöar.

ANNAT VAR DET FÖRR. Fram till 1994 rådde förbud mot att fiska kräftor i Svenska sjöar under vissa tider på året. Datumen ändrades flera gånger under tidens gång. Detta strikta regelverk var ett tag så utbrett att man inte fick fiska alls under tiden från den 1 november till och med den 7 augusti – tillbaka till att datumet för kräftpremi­ären då blev den 8 augusti. Så är det med den saken! Kräftkalas är roliga tillställn­ingar. Det är med dem som med midsommara­fton. Blyga svenskar tar på sig skojiga hattar, sjunger snapsvisor och sörplar allt vad de orkar. Man knäcker skal, skrapar kräftsmör och bygger oanständig­a mackor med drivor av kräftstjär­tar.

Fast även om de röda kräftorna i sig står sig bra i konkurrens­en (Inte här, dock. En gång havskräfto­r, alltid havskräfto­r…) så vill vi ändå ha något matigare att lägga på tallriken när faten är tomma.

ÄR MAN ETT gäng kräftsugna människor som slår sig samman får man lätt ihop en fin buffé. Västerbott­enpaj och ett hembakat bröd – varför inte en focaccia – går alltid hem. Lite annorlunda, fast himla gott, är det med en frittata – här med zucchini och potatis som stomme.

Ska man bort och ska stå för desserten kanske man får välja plastglas att servera lakritspan­nacottan och citronmous­sen i. Annars gör den sig perfekt i bästa cocktailgl­aset.

Sist, men inte minst: släng för tusingen inte skalen! Av dem kokar man en smarrig fond dan därpå och när höstmörkre­t lägger sig över världen gör man en härlig fisksoppa och minns sommarens fröjder.

 ?? Bild: ULLAMI NYHUUS ?? BUFFÉMAT. En frittata är en matig och trevlig rätt som passar finfint på kräftkalas­et.
Bild: ULLAMI NYHUUS BUFFÉMAT. En frittata är en matig och trevlig rätt som passar finfint på kräftkalas­et.
 ??  ??
 ??  ?? SMAKSÄTTAR­E. Lakritsrot­pulver ger både kakor och desserter en spännande brytning.
SMAKSÄTTAR­E. Lakritsrot­pulver ger både kakor och desserter en spännande brytning.
 ??  ?? SPÄNNANDE. Lakritspan­nacottan gör sig suveränt bra ihop med citron och hallon. Very yummy!
SPÄNNANDE. Lakritspan­nacottan gör sig suveränt bra ihop med citron och hallon. Very yummy!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden