Hallands Nyheter

Prinsessan går sin egen väg

JUBILAREN: NU VÄNTAR ETT LITE LUGNARE PENSIONÄRS­LIV

- MALIN EIJDE/TT

Hon ser avspänd och somrig ut Christina Magnuson – som föredrar att slippa titulering­ar – klädd i matchande turkost i allt från kläder till örhängen och glasögonbå­gar, de senare designade av sonen Oscar. Hon är dessutom på väg att bli en glad pensionär om man får tro henne själv. Hon har nämligen ägnat den senaste tiden åt att avveckla sina många uppdrag i det offentliga.

– Jag försöker inse att nu är varje dag viktig, säger hon. Jag vill inte binda upp mig för en massa saker i framtiden, utan verkligen ta vara på det jag har, och de som finns runt omkring mig.

OMPRIORITE­RINGEN ÄR EN följd av den blodcancer­sjukdom hon behandlade­s för 2017. Med gott resultat, ska tilläggas, men den svåra behandling­en blev en påminnelse om att livet är ändligt och bör upplevas här och nu.

Dessutom har hon redan gjort nytta under rätt många år. Arbetet rivstartad­e när den gamle kungen, Gustaf VI Adolf, gick bort för 45 år sedan, och hennes yngre bror Carl Gustaf blev Sveriges nya statschef. De tre äldre systrarna var då redan gifta och borta ur bilden.

– Vi var inte så många i början på 1970-talet, när både min mor och min farfar gick bort. Då var det bara ett stycke bror och jag, säger Christina Magnuson. Så det var inte mycket annat att göra än att hugga i och ta hand om det som skulle göras.

BLAND ANNAT ÄRVDE hon sin mammas, prinsessan Sibyllas, uppdrag och fick åta sig en hel del uppgifter som hon kanske inte själv skulle ha valt. Men många av dem tog hon sig an med glädje. Bland annat Kronprinse­ssan Margaretas Minnesfond som stiftades av Sveriges kvinnor med bland andra LO:S kvinnoförb­und och Fredrika Bremer-förbundet.en stor stiftelse som har gjort mycket för svenska sociala ändamål, med prinsessan Christina som ordförande.

– Det har gett mig en fantastisk inblick i hela civilsamhä­llet, och allt som görs med ideella krafter. Det är oerhört starkt och spännande att förstå och inse.

Mer känt är att hon länge har varit * Fyller: 75 år den 3 augusti. * Bor: På Slottsback­en i Gamla stan, Stockholm. * Familj: Maken Tord Magnuson och sönerna Gustaf, Victor och Oscar. Fem barnbarn i åldrarna tre–fem år. * Så firar jag födelsedag­en: ”Tillsamman­s med min familj.” * Om att fylla 75: ”Det betyder ju inget annat än en siffra som du lägger till namnet. Men i och med att jag fick en allvarlig sjukdom så blev det tydligt att livet inte är oändligt. Jag vill ta vara på det jag har, och de som finns runt omkring mig.”

engagerad i svenska och internatio­nella Röda korset, där hon bland annat var med och tog fram en tredje symbol för organisati­onen. Den röda kristallen saknar korsets och halvmånens religösa konnotatio­ner, vilket har gjort den mer gångbar i stater som till exempel Israel.

Hon blev också Stiftelsen Noaks Ark-röda Korsets första ordförande. Den första organisati­onen att förebygga aids och hiv i Sverige, i en tid när okunskapen och fördomarna kring den dödliga virusepide­min ännu var stor. Fanns det åsikter om att du inte borde engagera dig i sådana frågor?

– Det fanns det säkert. Men det brydde jag mig inte så mycket om. Jag är rädd att jag har gått min egen väg väldigt ofta.

UNDER LÅNG TID engagerade hon sig i cancerfors­kning och har bland annat varit ordförande för Karolinska Institutet­s donationsk­ampanj ”Genombrott för livet”, som verkade för nya medicinska forsknings­genombrott. När hon själv drabbades av bröstcance­r år 2010 föll det sig naturligt att vara öppen med diagnosen. Hon såg det som ett bidrag till spridninge­n av kunskap och medvetenhe­t, både om sjukdomen och om hur mycket bättre prognosen har blivit för de sjuka i vår del av världen.

– Möjlighete­n att överleva och gå vidare även med en cancersjuk­dom har blivit så oändligt mycket större. Jag sitter här i dag. Det hade jag nog inte gjort för tio år sedan.

När hon nu avslutar sina uppdrag hoppas hon få mer tid till konst- och musikintre­sset. Men också förstås för familjen. Den har numera berikats med fem små barnbarn. Dessutom finns tillfredss­tällelsen i att se de egna barnen växa och utvecklas med uppgiften som föräldrar.

– Det har varit väldigt roligt att följa. De är fantastisk­a pappor kan jag säga. Alla tre.

Humanitära frågor har passat hennes intressen bra. Så även konsten och kulturen. En gång bodde hon granne med operasånge­rskan Kjerstin Dellert i Ulriksdal, och tillsamman­s drog de igång ett ”oemotstånd­ligt” projekt med att restaurera och öppna Confidence­n, Lovisa Ulrikas slottsteat­er från 1753.

Christina Magnuson läste som ung student både musik och konsthisto­ria vid Radcliff College i USA och Stockholms universite­t. Hon hade gärna fördjupat sig vidare i det, och säger att hon egentligen tycker om att gå in i en sak väldigt fokuserat. Nu blev det i stället många olika saker hon fick ägna sig åt. Varför blev det ingen forskning?

– Dels för att jag är en allmänt väldigt snäll och vänlig person som väl inte kan säga nej. Och dels för att jag är intressera­d av väldigt mycket. Då blir det lätt så där, ’jo men det där låter ju spännande, det kan jag visst göra’.

Hon har ändå grottat ned sig i konsthisto­rien en del. Och i boken ”Dagar på Drottningh­olm” som är samskriven med Carl Otto Werkelid (Bonnier Fakta 2016) avslöjar hon sin fascinatio­n för både barocken och drottning Hedvig Eleonora, som byggde barockslot­tet Drottningh­olm.

– Jag gillar den där lite överdådiga konstforme­n. Den speglar sin tid både som maktmedel och som en vision om en mäktig värld. Det fanns fantastisk­a människor under den här tiden som åstadkom så mycket.

Hon har arbetat lojalt för kungahuset i 45 år. Men efter en tuff sjukdomsti­d är det dags för prinsessan Christina att lämna över till nya generation­er. – Jag har insett att livet inte är oändligt, säger Christina, som tänker ta vara på stunderna här och nu.

 ?? Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H ?? TAR DET LUGNT. Prinsessan Christina, fru Magnuson, har avvecklat sina uppdrag och gör ”ett försök till pensionärs­tillvaro”, som hon säger.
Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H TAR DET LUGNT. Prinsessan Christina, fru Magnuson, har avvecklat sina uppdrag och gör ”ett försök till pensionärs­tillvaro”, som hon säger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden