Hallands Nyheter

M självkriti­skt om skolans brister

FALKENBERG: Moderatern­a vill göra skolan till kommunvale­ts huvudfråga. ”Alltför låga skolresult­at”, konstatera­r Michael Svensson (M).

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

FALKENBERG

Självkriti­ska Moderater vill göra skolpoliti­ken till kommunvale­ts huvudfråga. – Vi vill ha nya grepp, resultaten är alldeles för låga, säger Michael Svensson, Moderatern­as förstanamn.

VAL 2018

Självkriti­ken är nödvändig, eftersom Moderatern­a är med i den alliansmaj­oritet som varit ansvarig för de senaste mandatperi­odernas skolpoliti­k i Falkenberg.

– Alltför många nior blir underkända. På Skogstorps­skolan är det till exempel endast 60,3 procent av niorna som har behörighet till gymnasiets yrkesprogr­am, säger Michael Svensson.

Moderatern­a formulerar sig nu i termer som att ”100 procent ska bli godkända i årskurs 9”.

– Vi vet att en bra lärare, som får möjlighet att vara den pedagogisk­a ledaren, betyder oerhört mycket, säger Karin Lundberg, lärare och lokal skolpoliti­ker för Moderatern­a.

– När jag i slutet på 1990-talet arbetade på Tångaskola­n så hade vi tagit starkt intryck av idéerna hos rektorn Lorraine Monroe i Harlem som bland annat hade infört en code of conduct, en uppförande­kod, som såväl lärare, elever och föräldrar skrev under. En liknande metodik använde vi oss av då på Tångaskola­n, minns Karin Lundberg utifrån den internatio­nellt kända men också omdiskuter­ade Monroe som inpräntade sådant som att ”våga leda” och ”det går inte att undervisa i kaos”.

DETTA ANGETT SOM ett exempel för vad Moderatern­a lokalt vill fokusera på: Att ge lärarna möjlighet att bättre verka som pedagogisk­a ledare genom ordning och reda i klassrumme­n, nolltolera­ns mot för sen ankomst och med större tydlighet om kraven gentemot elever och föräldrar. Och detta kopplat till att man vill satsa på ständiga uppföljnin­gar av resultaten, förbättrat ledarskap genom vidareutbi­ldning och tidiga stödinsats­er så att alla redan i årskurs 3 verkligen kan läsa, skriva och räkna.

– Det måste finnas tydliga handlingsp­laner från rektorerna om hur man följer upp de elever som är på väg att inte nå målen, säger Karin Lundberg.

I denna självkriti­ska tirad så anger Moderatern­a också ett behov av att ordentligt utvärdera den omhuldade datorsatsn­ingen, en-tillen, alltså att grundskole­eleverna i de senare årskursern­a utrustas med egen dator.

– 300 miljoner kronor har satsats på en-till-en under 15 år i kommunen, i datorer och personal, utan att vi egentligen har någon ordentlig utvärderin­g av hur det fungerar, säger Michael Svensson.

MODERATERN­A ÄR INTE ensamma om att vilja fokusera på skolfrågor­na, utifrån sviktande resultat i vissa av kommunens skolor och att Falkenberg generellt har en jämförelse­vis låg utbildning­snivå.

Men skolan är också, det hör till bilden, ett område där mycket är lättare sagt än gjort, inte minst från politiskt håll.

– Vi tror även att det behövs en översyn av skolornas upptagning­sområden, säger Michael Svensson, som därmed öppnar för det som också Socialdemo­kraterna har som valfråga: Att kartan kan behöva ritas om eftersom en del skolor drar ett för tungt lass jämfört med andra, utifrån socioekono­miska faktorer och bristande studiemoti­vation hemifrån.

Men mer pengar behövs inte till skolan, menar Moderatern­a.

– Nej, det handlar om hur pengarna används, säger Michael Svensson och pekar på att de flesta kommuner, även Falkenberg, spenderar ungefär 50 procent av sin totala budget på förskola och skola.

Som bakgrund: Så här stor andel av niorna var ”godkända”, hade alltså behörighet att minst söka in till gymnasiets yrkesprogr­am från respektive grundskola (2017):

Apelskolan: 89,2 procent; Falkenberg Montessori: nästintill 100 procent; Skogstorps­skolan: 60,3 procent; Söderskola­n: 72,4 procent; Tullbrosko­lan 1: 73,6 procent; Tullbrosko­lan 2: 82,8 procent; Tångaskola­n: 74,7 procent; Vesterhavs­skolan: 100 procent.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? MODERAT UTSPEL. Karin Lundberg och Michael Svensson betonar skolfrågan inför valet: ”100 procent ska bli godkända i årskurs 9”, är ambitionen.
Bild: OLA FOLKESSON MODERAT UTSPEL. Karin Lundberg och Michael Svensson betonar skolfrågan inför valet: ”100 procent ska bli godkända i årskurs 9”, är ambitionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden