Hallands Nyheter

Polisen Carl Svane får beröm för sin livräddand­e insats i tisdags då en psykiskt sjuk man ville ta sitt liv.

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Anhöriga och polisen fruktade för mannens liv. Efter en stor sökinsats kunde han räddas på en ö. Nu rosas Hallandspo­lisen Carl Svane och hundförare­n Jonas Svensson från Göteborg för sina insatser. Själva är de bara glada över att de kunde hjälpa.

Dramat utspelade sig i tisdags eftermidda­g. Polisen hade fått ett larm om att en man på en ort i Halland hade skadat sig själv, tagit tabletter och därefter flytt i en bil. Anhöriga fruktade för att han skulle ta sitt liv.

HELIKOPTER, SAMT POLISER från både Halmstad, Varberg, Kungsbacka och Göteborg kopplades in i sökandet.

Carl Svane hade egentligen en utbildning­sdag för nya poliser i utryckning­stjänst, men valde att förlägga körslingor­na i sökområdet.

–Det handlade alltså inte om att gripa en brottsling utan om att hjälpa en medmännisk­a i nöd, förklarar han.

Plötsligt upptäckte de att de låg bakom det aktuella fordonet. Carl Svane och hans kollega försökte med ljus och ljud förmå bilisten att stanna, men förgäves.

– Då följde vi efter på ett behörigt avstånd.

FÖRST EFTER SEX mil, längs riksvägar, landsvägar och småvägar, stannade bilen vid en sjö. Carl Svane och hans kollega var då först på plats.

– Mannen gick rakt ut i vattnet och började simma.

Strax därpå kom hundförare­n Jonas Svensson från Göteborg fram.

–Vi gjorde en snabb överläggni­ng. Våra instinkter sade oss att vi måste rädda killen, säger Jonas Svensson. Han blödde och då visste vi inte om han med sig något stickvapen.

Polismänne­n drog snabbt av sig kläderna och simmade efter. De fick simma länge. Efter drygt 500 meter såg de hur mannen siktade in sig på en liten holme där han utmattad lade sig ned.

CARL SVANE OCH Jonas Svensson gick i land, försökte stoppa blodflödet och var tydliga med att de bara ville hjälpa. Efter en halvtimma kom några kollegor i roddbåt med första förband och ännu senare räddningst­jänsten med ambulanspe­rsonal ombord. Mannen var då lugn och kunde föras till sjukhus.

Hallands högste polischef, Mats Palmgren, öser beröm över Carl Svane och Jonas Svensson och kallar dem föredömen.

– De riskerade sitt eget liv, bara att simma så långt är ju förenat med risker, säger han. De gjorde mer än man kan begära av en polis. Menar du att de bara skulle ha stått där vid strandkant­en?

– Nej, det går ju inte, svarar Mats Palmgren. Men rent teoretiskt skulle de ju haft flytväst och andra säkerhetsd­etaljer ordnade.

– Jag tror att deras insatser kan ha räddat livet på den här människan.

Poliserna är tacksamma över berömmet men mest är de glada över att de kunde hjälpa.

– Jag tycker att vi gjorde vad man kan förvänta sig, säger Carl Svane. Jag hade aldrig kunnat förlåta mig själv om han hade försvunnit under ytan.

– Det här var ett lagarbete från såväl regionledn­ingscentra­len, från helikopter­n och andra resurser, framhåller Jonas Svensson.

POLISER FÅR OFTA hantera människor med psykisk ohälsa. Det har blivit en del av jobbet, även om just den här händelsen är speciell.

– Det slår mig mer och mer hur vanligt det blivit, säger Jonas Svensson. Regering och berörda myndighete­r måste ta sig en allvarlig funderare över vad som behöver göras för dessa människor.

 ??  ??
 ?? Bild: CAMILLA SVENSSON ?? ROSAD INSATS. Hallandspo­lisen Carl Svane och en och göteborgsk­ollega räddade en psykiskt sjuk man i tisdags. ”Vi gjorde bara vad man kan förvänta sig av en polis”, säger han.
Bild: CAMILLA SVENSSON ROSAD INSATS. Hallandspo­lisen Carl Svane och en och göteborgsk­ollega räddade en psykiskt sjuk man i tisdags. ”Vi gjorde bara vad man kan förvänta sig av en polis”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden