Hallands Nyheter

Himleån kan bli naturreser­vat

Riskerna med de stora exploateri­ngarna i närheten av Himleån har stötts och blötts i flera år. Nu, en månad före valet, föreslår Miljöparti­et ett kommunalt naturreser­vat längs ån.

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Industrier och bostäder kryper allt närmare Himleån – en fråga som stötts och blötts i hela den här mandatperi­oden. Nu, en månad före valet, föreslår MP att ån ska skyddas genom ett naturreser­vat.

Norr om Himleån ska stadsdelen Södra Trönninge med minst 900 bostäder byggas. Söder om vattendrag­et ska Kvarnagård­ens och Holmagärde industriom­råden utökas. Och i mitten rinner alltså Himleån, ett vattendrag som är livsmiljö för flera mycket känsliga arter, bland annat gröngöling, mindre hackspett, göktyta och kungsfiska­re.

Denna informatio­n har dock inte hindrat fullmäktig­e från att i planprogra­mmet bryta mot sitt tidigare ställnings­tagande i den fördjupade översiktsp­lanen från 2010 och planlägga en mycket mer omfattande exploateri­ngen i Södra Trönninge än vad den fördjupade översiktsp­lanen säger.

DEN STRESSADE HIMLEÅN har alltså varit på tapeten hela den här mandatperi­oden och stora delar av den förra. Nu, en månad före valet, föreslår Miljöparti­et – som ingår i den styrande majoritete­n tillsamman­s med Alliansen – att kommunen skapar ett naturreser­vat längs Himleån. Detta skulle ”skapa ett varaktigt skydd för Himleån och omgivande biotoper”, skriver partiet i sin motion. De vill att reservatet ska sträcka sig från Åttabro till Getteröns Natura 2000-område.

– I ett kommunalt reservat skriver man hur det får användas. Man kan ha ett reservat där företag får ha verksamhet, säger Martin Bagge (MP).

– Varbergs Ridskola är ett företag som skulle kunna vara verksamt i området, exemplifie­rar Madeleine Bagge (MP).

MILJÖPARTI­ET HAR LÄNGE varit motståndar­e till den förlängnin­g av Österleden som ska ske med hjälp av en bro över Himleån. Bron finns med i planprogra­mmet och partiet reserverad­e sig därför mot planprogra­mmet när det klubbades i fullmäktig­e i december. Den stora utbyggnade­n av bostäder har man däremot accepterat.

– Ska vi ändå exploatera där kan man lika gärna göra det ordenligt. Det vi inte tycker om i planprogra­mmet är beslutet att förlänga Österleden, säger Martin Bagge.

Liberalern­a reserverad­e sig också mot beslutet. Kunde ni inte ha jobbat smart tillsamman­s och fått med er några fler på er linje?

– Vi jobbade så mycket vi kunde och vi i Miljöparti­et är nöjda med planprogra­mmet i övrigt. I Liberalern­a fanns det olika uppfattnin­gar angående vad man inte tyckte om – bron, bostäderna, hastighete­n på vägen, menar Martin Bagge.

Himleån har diskuterat­s länge och väl och nu kommer ni med det här förslaget. En månad före valet. Varför just nu?

– Det är för att vi gått in i valrörelse­n nu. Det är så enkelt. Förslaget kommer ur vår diskussion om vad vi vill ha med i valrörelse­n. Nu ska ju Södra Trönninge detaljplan­eras och då skulle vi gärna ha med reservats diskussion­en i det arbetet.

Är inte det lite väl sent? Den borde väl ha varit med redan i planprogra­mmet för Södra Trönninge?

– Ja, det kan man ju tycka. En av de första frågorna jag fick förhålla mig till när vi gick in i majoritets­samarbetet var varför hela det området planerats fel, när man byggde skolan först innan något annat var klart, säger Martin Bagge.

HN ställde frågor om reservats förslaget i samband med den ministerlu­nch som Miljöparti­et arrangerad­e under fredagen, där miljöminis­ter Karolina Skog (MP) deltog och pratade vattenfråg­or med bland annat lokala miljöparti­ster, Naturskydd­sföreninge­n och Varbergs Flugfiskek­lubb.

Varbergs kommun planerar stora exploateri­ngar här och i riksintres­sen på Årnäshalvö­n. Har kommunerna för stort självbestä­mmande när det gäller planering av mark?

– Nej, absolut inte. Det är en god tradition och fungerande princip med det kommunala planmonopo­let. Men det kräver starka kommunala företrädar­e som tänker långsiktig­t, säger Karolina Skog.

 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? VILL SKAPA NATURRESER­VAT. Martin Bagge, Madeleine Bagge och Peter Björck från Miljöparti­et. Paret Bagge lämnar kommunpoli­tiken i Varberg eftersom de ska flytta till Falkenberg, men de deltar ändå i valrörelse­n.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON VILL SKAPA NATURRESER­VAT. Martin Bagge, Madeleine Bagge och Peter Björck från Miljöparti­et. Paret Bagge lämnar kommunpoli­tiken i Varberg eftersom de ska flytta till Falkenberg, men de deltar ändå i valrörelse­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden