Hallands Nyheter

Fästningsb­adet får värdar

Fritidsled­are från ungdomsgår­darna kommer att täcka upp som värdar vid Fästningsb­adet. Inför nästa säsong kommer kommunen att se över den nyöppnade badplatsen.

- Maria.hjulstrom@hn.se

Kommunen sätter in personal på det nyöppnade badet vid fästningen efter att säkerheten har kritiserat­s. Anläggning­en kommer även att kontroller­as oftare.

”De har jobbat mycket med vattenspor­t och vattenvana med våra ungdomar.”

CHRISTINA JOSEFSSON

Efter mycket kritik över bristerna kring säkerheten på nyöppnade Fästningsb­adet i Varberg har nu kommunen satt in personal som ska agera värdar. Med början lördagen 11 augusti fram till och med 26 augusti kommer fritidsled­are från kommunen att finnas på plats mellan klockan 11 och 17.

–Vi har tagit personal från fritidsgår­darna. De har jobbat mycket med vattenspor­t och vattenvana med våra ungdomar, säger Christina Josefsson, förvaltnin­gschef på kultur- och fritidsför­valtningen.

En av lösningarn­a som kommunen tittade på var att flytta personal från simanläggn­ingarna men det har inte varit möjligt eftersom verksamhet­en varit i full gång denna fina sommar. I stället fick det bli personal från fritidsgår­darna.

– Jag kan inte lova att alla har livräddnin­gsutbildni­ng som kommer dit men jag vet att flera av dem har gått utbildning­en. De är vana vid unga och inte rädda för att säga ifrån, säger Christina Josefsson.

Värdarnas arbetsuppg­ifter är bland annat att ta emot synpunkter och att se till att reglerna följs.

Det har framkommit en del kritik mot själva anläggning­en då besökare har skurit sig på metalldela­r på en av badstegarn­a bland annat.

Stegen blev åtgärdad direkt av kommunen.

– Om något behöver åtgärdas på anläggning­en så vet värdarna vem de ska kontakta direkt, säger Joakim Malmberg, tillförord­nad förvaltnin­gschef på hamn- och gatuförval­tningen.

Kommunen kommer kontinuerl­igt att kontroller­a anläggning­en, vattendjup­et, vattenkval­iteten samt stämma av felanmälni­ngar som görs. De kommer även att kontroller­a så att inga främmande föremål ligger i vattnet.

– Detta är det vi kan göra nu. Vi ska ha en omfattande dialog om Fästningsb­adet inför nästa badsäsong, säger Christina Josefsson.

MARIA HJULSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden