Hallands Nyheter

Kjell Beckman: ”Vi fick uppleva ”Kampala music” varje kväll, det var ljudet från soldaterna­s skottlossn­ingar.”

GRATTIS: 70 ÅR 13 AUGUSTI

- LENA BERGLUND 010-471 53 63 lena.berglund@hn.se

Kjell Beckman som är uppväxt på två mindre orter i Skånes inland, började som barn fundera över varför familjen inte bodde nära sjö och hav. Förklaring­en han fick var att familjen bodde där hans far, som var bankkamrer, arbetade.

– Då bestämde jag mig för att när jag blir stor, och själv kan bestämma, ska jag bo vid havet.

Sedan 2010 bor Kjell i Kärradal bara några hundra meter från Kärrafjord­en. Han tar gärna cykeln ner för ett dopp, men trots att han nu fyller 70 år har han inte slutat vara en hjälp när det gäller ekonomi, numera i det lite mindre formatet.

– Jag är god man och förvaltare för behövande svenskar och för ensamkomma­nde barn. Det känns gott att fortfarand­e vara behövd. Det skulle var tråkigt att vara pensionär och bara sitta och titta på blommor och fjärilar.

Kjells ”tonårsuppr­or” bestod i att läsa till civilekono­m på Lunds universite­t trots faders råd att aldrig börja på bank. Därefter fick han jobb på Sparbanken i Falkenberg.

– Jag uppnådde min barndomsdr­öm att bo vid havet. I Falkenberg fick jag uppleva när den första ”Minuten”, som sparbanker­nas uttagsappa­rat kallades, invigdes i Sverige. Det var stort. Både TV1 och TV2 bevakade händelsen när den före detta finansmini­ster Gunnar Sträng klippte banden. Han hade fått ett kort i förväg så att han kunde ta ut 400 kronor inför filmkamero­r och publik.

MEN KJELL VILLE röra på sig och sökte jobb på FN:S utveckling­sprojekt i Barbados. Uppdraget var på två år. Han och hans dåvarande fru flyttade dit med deras tvååriga tvillingdö­ttrar.

– Det var spännande och intressant och det var ett underbart klimat. Man kunde åka till beachen vilken dag som helst.

Det blev startskott­et för en mängd olika utlandsupp­drag. Kjell lämnade banken i Falkenberg för ett jobb på Sparbanker­nas datacentra­l i Stockholm, men redan efter fyra år tog han tjänstledi­gt för att i 3,5 år bygga upp en havererad bondeägd bank i Uganda. Familjen följde med.

– Vi fick uppleva ”Kampala music” varje kväll, det var ljudet från soldaterna­s skottlossn­ingar utanför stan.

Efter att återvänt till Stockholm tog Kjell efter två år tjänstledi­gt på nytt för att i Pakistan arbeta med bistånd till Afghanista­n för Svenska Afghanista­nkommittén.

– Det var tre anställda i Stockholm och 12 500 anställda i Afghanista­n. Verksamhet­en finansiera­des av Sida, FN och Världsbank­en. Vi drev bland annat 700 skolor i Afghanista­n och 250 kliniker. Jag var finanschef, administra­tiv chef och logistikch­ef. Det var problemati­skt att betala ut lönerna i Afghanista­n, det var ju inbördeskr­ig och det fanns inga banker. Jag fick beställa utbetalnin­gar av män på gatan, så kallade ”moneymaker­s” i Peshawar, så ordnade de utbetalnin­gar med insmugglad­e pengar på olika ställen i Afghanista­n. Vi kom överens med ett handslag och det fungerade mycket bra. Först när avdelnings­cheferna hade rapportera­t att lönepengar­na kommit fram betalade jag min moneymaker­s.

EFTER PAKISTAN VARVADE Kjell jobb i Sverige och utomlands. Han var i länder som Västbanken, Trinidad/ Tobago, Serbien, Zimbabwe, Grekland, Irland, Kroatien och Island. Uppdragen varierade beroende på land men huvudsakli­gen handlade det om systemutve­ckling, datoriseri­ng och betalnings­system. Jobbet var att projektled­a.

– Jag arbetade åt det franska konsultför­etaget Capgemini med kontor i Stockholm men reste mycket utomlands. När mobiltelef­oni infördes fanns det inget bra system för hur man skulle ta betalt. Det var komplicera­r att mäta samtalen eftersom dessa ofta gick genom flera master där ägarna tog olika betalt. Ofta handlade det om många samtal och mätningar i sekunder. Vi blev experter på det. Kjell ler när han tänker på Island. – Islänninga­r gillar tre saker: att * * * * * gå på bio, bada och köra stora jeepar med stora hjul på fjället. Islänninga­rna ville absolut kunna köpa biobiljett­er med sina telefoner, och ett sådant system fanns inte i hela världen så vi fick utveckla ett sådan. Så den tjänsten infördes på grund av Island.

Och det allmänna sms:andet har sitt ursprung i Grekland.

– När de utländska turisterna kom till Grekland hälsades de välkomna genom sms. Ingen trodde att vanligt folk ville sms:a. Men när möjlighete­n släpptes lös till allmänhete­n dröjde det bara ett halvår så var det spritt i hela världen.

När Kjell var 60 år började han arbeta på Forum Syd som hjälper och administre­rar bidrag till svenska ideella organisati­oner.

– Det handlar om Sida-pengar och i uppdraget ingick att följa upp att pengarna hamnat rätt, och så var det nästan alltid. Eftersom det handlar om ideellt arbete från folk till folk, där pengarna inte går genom ländernas statsappar­ater är risken för korruption låg.

Efter drygt 30 års äktenskap skilde Kjell sig och fann 2008 en ny livskamrat på internet. Sambon i Varberg. Hon är orsaken till att Kjell numera bor i Kärradal.

– Jag pendlade 3,5 timma från Sigtuna och arbetet i Stockholm och tyckte att jag lika väl kunde säga upp mig och flytta ner. Genom uppdragen som god man och förvaltare har jag satt mig in i hur kommunen och migrations­systemet fungerar. Vi har också en ensamkomma­nde pojke från Afghanista­n boende hos oss sedan två år. Huset vi bor i har byggts ut och har många rum. Det behövs, jag har fem barnbarn och sambon har elva (skratt).

Kjells första utlandsjob­b var på Barbados. Därefter tjänstgjor­de han i ett tiotal länder, flera i närmast kaos. Det blev inte ett stillsamt liv på bank.

 ??  ??
 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? 70 år 13 augusti. Kärradal. Civilekono­m som har arbetat i många länder före pensionen Sambo, tre barn och fem barnbarn.God man och förvaltare för behövande svenskar och ensamkomma­nde barn. UPPLEVT MÅNGA LÄNDER. Kjell bland annat fått uppleva ”Kampala music”, ljudet från soldaterna­s skottlossn­ingarna utanför stan. Nu tar han det lugnt i Kärradal.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON 70 år 13 augusti. Kärradal. Civilekono­m som har arbetat i många länder före pensionen Sambo, tre barn och fem barnbarn.God man och förvaltare för behövande svenskar och ensamkomma­nde barn. UPPLEVT MÅNGA LÄNDER. Kjell bland annat fått uppleva ”Kampala music”, ljudet från soldaterna­s skottlossn­ingarna utanför stan. Nu tar han det lugnt i Kärradal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden