Hallands Nyheter

Assad blickar mot norra Syrien

SYRIEN: MEN TURKIET ACCEPTERAR INTE NÅGON OFFENSIV

-

Bashar al-assads framsteg har ökat markant under året.

Med rysk och iransk hjälp har regimen segrat över rebellerna i närheten av Damaskus och i Homs.

Och på bara några veckor föll motståndet i sydvästra Syrien.

Den väpnade opposition­en utgör inte längre något militärt hot mot al-assads styre.

I BÖRJAN AV förra året kontroller­ade regeringss­tyrkorna bara 17 procent av territorie­t, att jämföra med nära två tredjedela­r i dag, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Men fortfarand­e är nästan hela norra och stora delar av östra Syrien bortom al-assads händer.

Presidente­n har lovat att han ska ta tillbaka hela Syrien och flaggade nyligen för att Idlib står på tur. Genom provinsen löper motorvägen M5, som knyter samman Aleppo i norr med huvudstade­n Damaskus, för att sedan fortsätta söderut till Jordanien. Det är en väg som alla vill kontroller­a.

Efter att ha tagit tillbaka kontrollen över stora delar av Syrien har Bashar al-assad siktet inställt på Idlib – en tätbefolka­d provins i nordost som delar gräns med rebellerna­s allierade Turkiet. Men Ankara kan sätta käppar i hjulet för hans planer.

– BASHAR AL-ASSADS ögon är vända mot oss. Vi står näst på tur och det enda vi kan göra är att vänta. Och det är nästan värre än bomber i sig, säger aktivisten och läraren Abdulkafi Alhamdo över telefon från landsbygde­n på gränsen mellan Aleppo och Idlib.

Fram tills nu har Idlib fungerat som tillflykts­ort för opposition­ella syrier. När de antistatli­ga enklaverna fallit en efter en har de överlevand­e fått valet att borda en av de gröna bussarna för slutstatio­n Idlib

 ??  ?? KRIGETS FÖLJDER. Förödelse efter en flygräd mot den rebellkont­rollerade byn Zardana i Idlib i Syrien i början av juni.
KRIGETS FÖLJDER. Förödelse efter en flygräd mot den rebellkont­rollerade byn Zardana i Idlib i Syrien i början av juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden