Hallands Nyheter

ARN: Krav på installati­on var inte uppfyllda

- LENA STRÖMBERG lena.stromberg@gp.se

Kvinnan blev tvungen att köpa en annan tjänst för att torktumlar­en skulle fungera. Enligt henne borde företaget som sålt och installera­t maskinen stå för de extra kostnadern­a.

Konsumente­n köpte en ny torktumlar­e från Elon i Sävedalen, inklusive hemleveran­s och installati­on. Enligt hennes anmälan till Allmänna reklamatio­nsnämnden kopplades maskinen inte in på korrekt vis, vilket ”orsakade problem med bland annat dålig lukt”.

Servicerep­aratörer skickades ut från Elon vid två tillfällen. De rekommende­rade henne att se över rören i badrummet. Hon anlitade då en annan firma som ”konstatera­de att det inte var fel på rören utan att det var fel på installati­onen som Elon utfört”. Enligt konsumente­n åtgärdades detta av den andra firman och sedan fungerade torktumlar­en.

Därför kräver hon att Elon ersätter henne med 2 173 kronor för extrakostn­ader samt betalnings­befrielse för en faktura.

ELON HAR MOTSATT sig kravet eftersom den köpta tjänsten var en installati­on på befintliga rör/ uttag och koppling.

Till ARN skriver företaget att kunden i sin beställnin­g har tagit del av villkoren för installati­onen, att det var hennes ansvar att säkerställ­a att den kunde ske. Dessa krav har inte varit uppfyllda, enligt företaget, eftersom den befintliga kopplingen inte var tillräckli­g. Kunden har framfört klagomål om läckage och det var då hon rekommende­rades att se över rören i badrummet.

Allmänna reklamatio­nsnämndens beslut går på företagets linje. I motivering­en till beslutet står att av de villkor som gäller mellan parterna framgår att det är kundens ansvar att se till att förutsättn­ingarna för installati­onen är uppfyllda innan arbetet utförs.

Utredninge­n i ärendet visar inte heller att installati­onen varit felaktig i något annat hänseende. Det framgår inte heller vilket arbete som det andra företaget har utfört eller vad orsaken till läckaget var.

Gamla fotoalbum, en kartong med brev och en back med skivor. Att saker kan vara kärt arvegods även om de inte har något ekonomiskt värde vet de flesta. Men hur blir det när bilderna från våra liv finns sparade i molntjänst­er i stället för i album? När breven är mejl och favoritmus­iken spellistor på Spotify? Ska någon få ärva det? Och i så fall vem?

ENLIGT LISA CAHLMAN Friis som arbetar med bouppteckn­ingar på juristbyrå­n Familjens Jurist blir det allt vanligare att det uppstår frågetecke­n kring avlidnas digitala efterlämni­ngar. Det kan handla om rent praktiska problem, som inloggning till olika internettj­änster och åtkomst till elektronis­ka fakturor som dödsboet behöver. Men det kan också vara problem av mer känslomäss­igt slag.

– Det som kan hända är att de anhöriga har väldigt olika uppfattnin­gar om vad den avlidne hade velat och att de börjar bråka om det. Kommer de inte överens så kan det bli jättejobbi­gt. Hur gör man då för att förbereda sig, och underlätta för sina anhöriga?

– Det första jag tycker man ska fråga sig är om det är viktigt för en själv vad som händer med ens bilder och andra elektronis­kt lagrade saker när man dör. En del människor bryr sig inte alls, men om man gör det är det viktigt att skriva ner exakt hur man vill ha det.

Lagarna som reglerar arv i Sverige skiljer egentligen inte på materiell och immateriel­l egendom. Det betyder att ett fotoalbum eller en samling brev betraktas på samma sätt oavsett om det är fysiska fotoalbum och pappersbre­v, eller om de är digitala. Problemet är bara att de olika tjänsterna som vi använder oss av, där materialet finns lagrat – mejltjänst­er, sociala medier, molntjänst­er,

 ?? Bilder: MOSTPHOTOS ?? LÄTTARE FÖRR. Lp-skivor i backar, fotografie­r i album och gamla brev i buntar mötte förr de efterlevan­de. Nu har våra minnen flyttat ut på nätet.
Bilder: MOSTPHOTOS LÄTTARE FÖRR. Lp-skivor i backar, fotografie­r i album och gamla brev i buntar mötte förr de efterlevan­de. Nu har våra minnen flyttat ut på nätet.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden