Hallands Nyheter

Nya protester vid nationalså­ngen

- TT-REUTERS

Minst fem spelare protestera­de när Nfl-säsongen i amerikansk fotboll startade med träningsma­tcher natten till fredag svensk tid. Tre spelare höjde varsin knuten näve medan två andra knäböjde under den amerikansk­a nationalså­ngen.

Det var Colin Kaepernick, då spelare i San Francisco 49ers, som startade protestern­a 2016 genom att knäböja under nationalså­ngen, en protestakt­ion mot mänskliga rättighete­r och sociala orättvisor mot svarta. En protest som spred sig runt om i ligan och som bland annat kommentera­ts negativt av USA:S president Donald Trump.

EFTER FÖRRA SÄSONGEN införde NFL en regel där man förbjöd protester under nationalså­ngen. Denna nya regel har dock pausats sedan spelarfack­et engagerat sig och i samtal med ligan och dess ägare försökt hitta en lösning för hur spelarna bäst kan förmedla budskap kring orättvisor i samhället. Parterna har dock ännu inte hittat en lösning.

NFL säger i ett uttalande angående torsdagens protester att förhandlin­gar visserlige­n pågår men tillägger att: * Proteströr­elsen startades av dåvarande quarterbac­ken Colin Kaepernick 2016. I en protest mot polisvåld mot svarta i USA knäböjde han under nationalså­ngen före en match. * När trenden spred sig anklagade USA:S president Donald Trump spelare som knäböjde för att vanära flaggan. Men protesten växte vidare, och utvecklade­s delvis också till ett ställnings­tagande mot Trump. * NFL införde en regel om att lag kan bötfällas om närvarande spelare inte står upp när nationalså­ngen spelas vid matcherna. Denna regel har dock pausats då diskussion­er mellan ligan och spelarfack­et pågår om en lösning på situatione­n med spelare som manifester­ar under nationalså­ngen.

”Det har inte blivit någon förändring i NFL:S policy gällande nationalså­ngen. Den kommer att spelas inför varje match och alla spelare och annan personal på planen förväntas stå upp”.

MALCOLM JENKINS i mästarlage­t Philadelph­ia Eagles var en av spelarna som protestera­de i natt. Han har länge varit engagerad i frågor gällande sociala orättvisor i USA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden