Hallands Nyheter

Luras via telefonen

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se FALKENBERG

Många av Falkenberg­s Sparbanks kunder har på senare tid blivit uppringda av bedragare. De är väldigt förslagna och pålästa, så det gäller att vara vaksam.

– Lämna aldrig ut din kod eller använd bank-id om någon ringer!

Bankbedrag­are verkar vara ovanligt aktiva hos Falkenberg­s Sparbanks kunder för närvarande.

DET ÄR ETT återkomman­de problem som eskalerat den senaste veckan, enligt sparbanken­s vd Göran Bengtsson.

Han uppmanar därför folk att vara uppmärksam­ma och inte låta sig luras.

– Vad jag känner till har det varit uppåt tio personer som kommentera­t till oss att de blivit uppringda den senaste veckan. Den som ringer har försökt förmå våra kunder att använda sina säkerhetsl­ösningar med bank-id eller säkerhetsd­osor.

– Dilemmat är att bedragarna är skickliga och förslagna. De gör research och låter väldigt trovärdiga. Presentera­r sig som att det är från banken, polisen eller något företag. Sedan försöker man stressa upp kunderna att lämna ifrån sig sina koder. De allra flesta lägger på då, men det finns exempel på att folk lämnat ut uppgifter så att bedragare kommit åt konton.

BANKEN INFORMERAR sina kunder löpande om att vara vaksamma mot bedrägerie­r. Att aldrig lämna ut koder eller använda sitt bank-id på uppmaning av någon som ringer upp.

– Är man misstänksa­m så lägg på och ring upp banken, polisen eller det företag som de säger sig ringa från. Vi ringer själva aldrig upp och begär den här typen av uppgifter.

– VÅRA TEKNISKA säkerhetsl­ösningar är väldigt bra och bedragare ska inte kunna ta sig in på konton om de inte har koden. Det är den mänskliga faktorn som kan ställa till det och det är därför vi vill att folk ska vara vaksamma, säger Göran Bengtsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden