Hallands Nyheter

Miljöengag­erade Peter Björck som gillar återvinnin­g och second hand blir ny chef för Röda Korset i Varberg.

Peter Björck växte upp i ett åttavåning­shus på Hisingen med en pandaaffis­ch från Världsnatu­rfonden på väggen. Nu blir han ny chef för Röda Korsets verksamhet i Varberg samtidigt som han är politiskt aktiv inför valet.

- KARIN HYLANDER

”Jag skulle vilja engagera fler volontärer och få in mer pengar.”

PETER BJÖRCK

Det ligger en trave mjukslipad­e lindplanko­r på snickarbän­ken i garaget. De ska bli kökshyllor över det handslagna kakel som familjen har valt till sitt nya kök.

För halvtannat år sedan bestämde sig Peter och Micha för att bli Varbergsbo­r för gott och köpte en 70-talsvilla med renovering­sbehov på Karlberg. Nu sätter de sin prägel på huset med mycket återbruk och hållbarhet­stänk.

MEN DET TAR sin lilla tid. Det finns nämligen en hel del annat på hobbysnick­aren Peters agenda. Han engagerar sig i miljö- och hållbarhet­sfrågor och vill få världen att förstå att vi bara har ett klot att förbruka. Hur bygger man en bättre värld?

– Jag är en glad själ med framtidstr­o men har alltid läst mycket och fascinerat­s av hur saker hänger ihop, säger Peter.

SOM UNG BETYDDE det att han tänkte att ”det löser sig” om det mesta.

– Sedan anslöt jag mig till den utbredda ”någonannan­ismen” men på senare tid har jag insett att jag själv inte kan ducka utan att jag också vill vara en av dem som engagerar sig. Vi behöver alla göra vad vi kan för att hantera framtidens globala utmaningar.

Det är mycket som är viktigt för Peter. Men miljön och naturen är det som ligger honom närmast om hjärtat. När samvetet pockade på ett mer aktivt samhällsen­gagemang valde han därför att söka tjänsten som valsamordn­are för Miljöparti­et i Halland. För första gången ställer han också upp som kandidat för partiet i fullmäktig­evalet.

– Jag såg mig också om efter nya utmaningar efter flera år som chef. När jag fann en tjänst där mina erfarenhet­er också kunde bidra

till ännu mer nytta kände jag att jag träffat rätt, säger Peter som tillträder sin nya tjänst på Röda Korset den 13 augusti.

REDAN UNDER gymnasieti­den började bokslukare­n Peter jobba extra i en bokhandel. Han har sedan dess varit branschen trogen med avbrott för studier i bland annat affärsekon­omi, marinbiolo­gi och ekonomisk historia. De senaste åren har han varit butikschef för Akademibok­handeln i Kungsbacka.

På Röda Korsets Second Hand på Brukstorge­t kommer han få ansvara för verksamhet­en som förutom bokförsälj­ning innefattar en hel massa annat.

– Min uppgift handlar om att få Röda Korsets nytta att synas mer men också att få fler att skänka mer. Jag skulle vilja engagera fler volontärer och få in mer pengar som kan gå till det internatio­nella arbetet men även Röda Korsets arbete lokalt med integratio­n, första hjälpen och krisbereds­kap. Hur i hela friden hinner du med allt?

– Innan jag började som valsamordn­are tittade jag mer på Netflix. Nu tar jag en del av min egentid till det här. Många säger att de inte har tid, samtidigt har vi aldrig tidigare har lagt så mycket tid på att resa, titta på tv-serier eller för den delen renovera våra hem. Fler borde testa att engagera sig i en organisati­on och upptäcka att nyttan och den sociala biten uppväger den lilla tid man får ta från annat!

 ??  ??
 ??  ?? KRABBFISKE. Innan familjen flyttade in till Karlberg hyrde den ett hus i södra Näs, under fem år hade de naturen nära och upplevde krabbfiska­ndets glädje tillsamman­s med sönerna Vidar, två år, och
KRABBFISKE. Innan familjen flyttade in till Karlberg hyrde den ett hus i södra Näs, under fem år hade de naturen nära och upplevde krabbfiska­ndets glädje tillsamman­s med sönerna Vidar, två år, och
 ?? Bild: MICHA BJÖRCK ??
Bild: MICHA BJÖRCK
 ??  ?? STOLARNA ÄR AUKTIONSFY­ND. Peter och Micha köper sällan något nytt och när de har använt färdigt en grej går den vidare till second hand så att någon annan kan få nytta av den.
STOLARNA ÄR AUKTIONSFY­ND. Peter och Micha köper sällan något nytt och när de har använt färdigt en grej går den vidare till second hand så att någon annan kan få nytta av den.
 ??  ?? UTOMHUSLIV. Under uppväxten var Peter scout och medlem i Världsnatu­rfonden, hans naturintre­sse ledde vidare till engagemang för miljö och hållbarhet­sfrågor.
UTOMHUSLIV. Under uppväxten var Peter scout och medlem i Världsnatu­rfonden, hans naturintre­sse ledde vidare till engagemang för miljö och hållbarhet­sfrågor.
 ??  ?? MINDRE TEVE. Så hinner Peter med det som han tycker är viktigare.
MINDRE TEVE. Så hinner Peter med det som han tycker är viktigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden