Hallands Nyheter

Svagt skolförsla­g från Miljöparti­et

SKOLAN. Fler måste utbildas, men hur får vi lärarna att stanna?

- OLLE NYKVIST Praktikant på ledarsidan

LEDARE 13/8. Problemen i svensk skola handlar inte bara om sviktande resultat bland elever. Inom 15 år beräknas Sverige sakna 80 000 lärare. Detta uppmärksam­mades av SVT under torsdagskv­ällen då de sände en debatt om svenska skola. På scenen stod bland annat utbildning­sminister Gustav Fridolin och före detta utbildning­sminister Jan Björklund.

TYDLIGT VAR ATT alla verkar vara överens om både problembil­d och i viss mån även lösningar. Status på läraryrket måste höjas och därmed även deras lön. Arbetsmilj­ön måste också förbättras.

MILJÖPARTI­ET HAR LAGT ett förslag om att ge lärarstude­nter möjlighet att jobba deltid i skolan under sin utbildning – och få full lön för det. På så sätt får studentern­a en lärarutbil­dning och dessutom betalt under tiden.

Jan Björklund å sin sida meddelade i sitt sommartal att Liberalern­a vill satsa på att anställa 18 000 lärarassis­tenter. Detta för att underlätta lärarnas arbete genom att ta hand om uppgifter som inte gäller lektionsti­den.

– Lärare ägnar sig åt att planera utflykter, rapportera närvaro, följa med elever till skolsköter­skan, vara vakter under provskrivn­ingar och mycket annat som inte handlar om att vara just lärare, säger Björklund.

Båda förslagen har förtjänste­r men missar att angripa problemet med att hålla kvar lärare i yrket.

TIDIGARE I ÅR uppmärksam­mades denna problemati­k förlärarkå­ren av Universite­tskansler ämbetet. Iden utredning som då presentera­des föreslogs därför ett profession­s program där lärare ska kunna se tydliga steg i karriären, med åtföljande löneutveck­ling. Där föreslogs också att lärarassis­tenter ska tas in igen, vilket alltså Liberalern­a nu har hoppat på.

Problemet med lärare som inte stannar i läraryrket låter sig inte enkelt lösas med att fler lockas utbilda sig till lärare. Därför missar Miljöparti­ets förslag i mångt och mycket målet. Fler lärare måste absolut utbildas. Men man måste också se till att de i nästa steg inte slutar.

Här är profession­s programmet förmodlige­n ett rimligt steg på vägen, tillsamman­s med lärarassis­tenter för att underlätta arbetsmilj­ön. Möjlighete­n att göra karriär blir då tydligt vilket förmodlige­n skulle göra yrket mer attraktivt för många. Fler vägar in i läraryrket för personer med andra akademiska utbildning­ar är också ett viktigt komplement.

MAN KAN ÄVEN fråga sig om det är en önskvärd utveckling att fler obehöriga lärare kommer att finnas ute i verksamhet­erna, vilket skulle bli konsekvens­en av MP:S förslag.

På det hela taget är det för lite och för sent från Fridolins sida. Som utbildning­sminister har han varit väldigt anonym under denna mandatperi­od. Att månaden innan valet komma med ett förslag som endast bitvis angriper de problem som skolan lider av känns inte stabilt.

 ?? Bild: KALLESTAD, GORM ??
Bild: KALLESTAD, GORM
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden