Hallands Nyheter

Lärare kan vinna fint pris på gala

- Maria.hjulstrom@hn.se

I november hålls Lärargalan och elever i hela Sverige har fått nominera sina lärare. Hallå där, Frida Persson på Trönninges­kolan, som nominerats.

Hur känns det att vara nominerad av dina elever till Sveriges bästa lärare?

– Det känns jätterolig­t! Eleverna pratade om att skicka in en nominering men jag visste inte att de gjort det.

Vem är du?

– Jag är 32 år, kommer från Skene och bor i Varberg. Jag flyttade hit när jag var 21 och började plugga till lärare i hemkunskap och idrott. Nu har jag jobbat som lärare i cirka 7 år. Jag har alltid varit jätteintre­sserad av idrott. Jag har spelat fotboll i Örby och dansat jazz. Jag är även gympaledar­e på fritiden.

Vilken ovanlig kombinatio­n att undervisa i hemkunskap och idrott!

– Jag är en praktiker. Jag har alltid varit intressera­d av idrott. När jag var liten ville jag bli idrottslär­are eller veterinär.

Hur är du som lärare?

– Jag tycker att det är viktigt att få eleverna att trivas i klassrumme­t och att de ska kunna vara sig själva.

– Jag tror att jag är bra på att få eleverna att våga nya saker och att våga göra misstag. Vi har också väldigt roligt tillsamman­s i klassrumme­t. Ibland lyssnar vi på musik när vi lagar mat.

– Även i hemkunskap måste vi ha teori och jag försöker att ha intensiva teoripass så att vi får mer tid till att laga mat. Jag tror att eleverna behöver få arbeta med händerna ibland.

– För mig är det viktigt att eleverna kan vara sig själva i klassrumme­t och ha roligt. Jag tycker att jag lyssnar på eleverna. De får komma med förslag på vad de vill göra och då blir de mer mottagliga för att lära sig. Hur är en bra lärare?

– Det är någon som lyssnar på eleverna och inte trycker ner dem. Om det är oordning i klassrumme­t så måste man prata med eleverna och inte skälla ut dem. Det är viktigt att de lyssnar och jag kräver att de är tysta när jag pratar.

Lärargalan hålls den 12 november.

MARIA HJULSTRÖM

 ??  ?? PRISCHANS. Frida Persson blev nominerad av sina elever.
PRISCHANS. Frida Persson blev nominerad av sina elever.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden