Hallands Nyheter

Björklund (L) varnar för ett swexit

- TT

”Det europeiska samarbetet är det mest framgångsr­ika fredsproje­ktet i mänsklighe­tens historia.”

JAN BJÖRKLUND (L)

Ett svenskt utträde ur EU skulle innebära 150 000 färre jobb och högre priser, enligt Liberalern­a. – Europa behöver mer samarbete i framtiden, inte mindre, sade partiledar­en Jan Björklund under sitt sommartal i Göteborg.

På söndagen stod Jan Björklund på scen i Göteborg för att sommartala. Större delen av talet ägnades åt att varna för följderna av ett så kallat swexit.

– Det europeiska samarbetet är det mest framgångsr­ika fredsproje­ktet i mänsklighe­tens historia. Europa behöver mer samarbete i framtiden, inte mindre, sade Jan Björklund från scenen.

LIBERALERN­A HAR SLÄPPT en rapport där man redogör för 29 möjliga konsekvens­er av ett svenskt utträde ur EU, något som partiet anser skulle kunna bli verklighet om de två Eu-negativa partierna Sverigedem­okraterna och Vänsterpar­tiet får tillräckli­gt många röster i höstens val.

Enligt rapporten, som är baserad på motsvarand­e beräkninga­r för brexit, skulle 150000 jobb försvinna och BNP minska med 300 miljarder kronor. Ett utträde skulle också innebära högre priser, en försämrad försvarsfö­rmåga och ett svårare handelsläg­e.

– Konsekvens­erna för Sverige skulle med största sannolikhe­t bli större än de i Storbritan­nien, som är ett större och mer inflytelse­rikt land, säger Jan Björklund.

I SITT TAL framhöll Björklund även vikten av ett Eu-samarbete för att komma till rätta med utsläppen av koldioxid.

– Det finns ett förslag inom EU om att införa en europeisk koldioxidb­eskattning gemensamt i hela Europa. Vi har redan en sådan skatt men andra länder har det inte. Liberalern­a är det enda svenska partiet som säger ja till detta, säger han.

 ?? Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT/ARKIV ?? EU-VÄNLIGT. Liberalern­as valaffisch med bild av partiledar­e Jan Björklund.
Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT/ARKIV EU-VÄNLIGT. Liberalern­as valaffisch med bild av partiledar­e Jan Björklund.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden