Hallands Nyheter

Extremvärm­en bra för äppelodlar­na

- ROBIN SALOMONSSO­N/TT

”Våra odlare räknar med 14 000 ton äpplen i år, så såg skörden ut för två år sedan.”

Extremvädr­et har varit förödande för stora delar av lantbruket, men bland äppelodlar­e välkomnas värmen. Nu har det omfattande arbetet med att plocka frukten påbörjats.

HENRIK STRIDH, vd för Äppelriket Österlen

Fram till i början av november kommer tusentals ton äpplen att skördas i Sverige. Den del av frukten som inte går på export eller till exempelvis musterier hamnar i slutändan i svenska livsmedels­butiker.

Årets skörd har redan satt i gång och i Skåne, Blekinge, Småland samt i Östergötla­nd råder bråda tider, enligt det odlarägda medlemsför­etaget Äppelriket Österlen. Tack vare en mycket varm och solig sommar räknar vd Henrik Stridh med stora volymer.

– Våra odlare räknar med 14 000 ton äpplen i år, så såg skörden ut för två år sedan och min uppfattnin­g är att den landar däromkring.

EN AV DE nära 100 ägarna av Äppelriket Österlen är Kivik Holding, koncernen bakom bland andra Kiviks Musteri och Åkessons Vin. Även de tror på en stark äppelskörd.

– För vår del handlar det om 1 000 ton äpplen, säger vd Thomas Jensen.

Även om volymerna är större så är företagsle­darna försiktiga med att kalla det en rekordskör­d. För deras verksamhet är kraftiga uppoch nedgångar i mängden frukt något man försöker undvika. – Rent odlingstek­niskt försöker vi skapa en så stabil produktion som möjligt, säger Henrik Stridh. Enligt hans bedömning kommer omsättning­en för odlarnas frukt uppgå till 120 miljoner kronor i år. Efter att Äppelriket Österlens omkostnade­r har täckts betalas sedan resten ut till ägarna. Men när förutsättn­ingarna är såpass goda som i år möter odlarna konkurrens från äppelträde­n i våra trädgårdar. Och med större volymer följer en viss prispress nedåt för svenska äpplen i butik. – Jag kan konstatera att prisbilden i år börjat i nivå med 2017. Den kan bli något lägre.

OMKRING TRE TIONDELAR av alla äpplen som säljs i dagligvaru­handeln är odlade i Sverige, resten står importerad frukt för. Den stora utmaningen för Stridh och hans ägare är att möta den jämna kvalitet som utländska producente­r erbjuder i fruktdiske­n.

– Vi måste upp en nivå till med vår kvalitet. Vår erfarenhet säger att de flesta köper med ögonen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden