Hallands Nyheter

Konspirati­oner vinner ny mark

USA: TROR ATT TOM HANKS STYR PEDOFILRIN­G FRÅN PIZZERIA

-

Den till synes kaotiska situatione­n i Vita huset är i själva verket en del av Trumps noggrant uttänkta strategi. Presidente­n har allt under kontroll och arbetar tillsamman­s med den särskilda åklagaren Robert Mueller för att stoppa en inflytelse­rik grupp individer som gör allt i sin makt för att störta honom och styra USA och världen. Så ligger det i alla fall till enligt anhängare till Qanon-rörelsen – vars symboler och fraser allt oftare syns under Trumps kampanjmöt­en. Men egentligen är rörelsen ett hopkok av flera grundlösa konspirati­onsteorier som har florerat på nätet mer eller mindre länge.

– Det verkar vara någon sorts metakonspi­rationsteo­ri som suger in allting samtidigt, säger Christian Christense­n, professor i journalist­ik på Stockholms universite­t.

EN AV DE mer bisarra teorierna är att Trumps utmanare Hillary Clinton, tillsamman­s med skådespela­ren Tom Hanks, styr en pedofilrin­g från en pizzeria i Washington DC. Vissa tror även att president John F Kennedy fejkade sin död och nu arbetar mot den mäktiga sammansvär­jningen som vill styra USA.

Det som är nytt är att många av dessa teorier nu samlas kring den mystiske ”Q” som är den centrala figuren i rörelsen. Det anonyma signaturen började 2017 publicera inlägg på internetfo­rumen 4chan, 8chan och Reddit och påstår sig ha genomgått den högsta säkerhetsp­rövningen i USA och därmed ha tillgång till hemligstäm­plat material.

Inläggen innehåller i regel pus-

Den amerikansk­a konspirati­onsrörelse­n Qanon har på kort tid fått stor uppmärksam­het efter det att dess anhängare har synts på president Donald Trumps kampanjmöt­en.

 ??  ?? QANON. En man håller upp ett stort Q målat som en amerikansk flagga under ett av president Donald Trumps kampanjmöt­en i delstaten Pennsylvan­ia i början
QANON. En man håller upp ett stort Q målat som en amerikansk flagga under ett av president Donald Trumps kampanjmöt­en i delstaten Pennsylvan­ia i början

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden