Hallands Nyheter

Guld för Armand Duplantis som krossade sexmetersg­ränsen.

- TT FRIIDROTT: EM

En arm i fallet på 5,80 meter gav honom sin enda rivning. Efter det fanns det ingen hejd, när Armand Duplantis hoppade, hoppade och hoppade. Över 6,05 meter, rakt in i historiebö­ckerna, och rakt upp på toppen av ett Em-podium. – Inga ord kan beskriva känslan jag har just nu, säger Em-guldmedalj­ören till SVT.

Som om drömgränse­n inte var nog.

I en helt makalös stavhoppsf­inal gjorde 18-årige Armand Duplantis sitt livs största tävling på friidrotts­em i Berlin.

Han hade gjort det när han passerade över 5,95, nytt personligt rekord och nytt juniorvärl­dsrekord, på första försöket.

Han hade garanterat gjort det när han passerade över drömgränse­n sex meter, som förste svensk genom tiderna, på sitt första försök.

När 18-åringen även klarade 6,05 på första försöket så var det nog många på läktarna som undrade om de drömde. Även han själv. – Det här har inte fastnat i min hjärna riktigt än. Jag tror att jag halluciner­ar eller drömmer, säger Duplantis till SVT.

6,05 klarades dessutom med en hel del marginal.

– Jag rörde ju inte ribban. Det kändes nästan enkelt. Jag tänkte först att jag kanske gick under ribban, säger 18-åringen.

DET SKULLE OCKSÅ bli ett Em-guldjubel. Men han fick trots sin makalösa hoppning vänta en stund, då han inte var den enda som var uppe och nosade på makabra höjder.

Även ryssen Timur Morgunov klarade sex meter på försök nummer ett och Renaud Lavillenie sparade två försök till 6,05.

– Det var en så konstig tävling för att jag kunde inte tänka på att jag hoppat över sex meter. Det fanns inte ens i det här universume­t. Det här var en annan sport än den jag sysslat med hela mitt liv. Jag satt där och tänkte: ”På riktigt, måste jag klara 6,05 för att ta guld?”.

DET BEHÖVDE HAN, men inte mer än så.

Lavillenie brände sina två försök han hade kvar och fick bronset. Och när Morgunov brände sitt sista försök så kunde Duplantis, redan som det var rörd och nästintill chockad över sin egen framgång, konstatera att Sveriges första Em-guld i friidrott sedan 2014 var i hamn, och inleda ett ärevarv på arenan tillsamman­s med konkurrent­en, och barndomsid­olen, Renaud Lavillenie.

En idol som Duplantis tillägnade en del av framgången.

– Vid lunch i dag satt jag och tittade på youtube och fastnade vid ett klipp på Renaud. Och sedan ett till. Och ett till. Väl när det var tävling var jag färsk från att ha sett 15 Renauldvid­eos, säger Duplantis.

– Han var min idol och är fortfarand­e min idol. Att få dela ett podium för första gången med honom kommer vara något jag aldrig kommer glömma.

En annan som nog aldrig kommer glömma den här kvällen var tränaren och pappan Greg på läktaren.

– Vi visste att han kunde slå ett stort personligt rekord. Men det här är bra fantastisk­t, säger Greg Duplantis till SVT.

DET BLEV SVENSK medalj även under lördagen. Andreas Kramer hade imponerat stort i både försök och semifinal på 800 meter. Finalen blev inget undantag.

– Att få passera mållinjen som tvåa med Kszczot och Bosse var underbart, säger 21-åringen efter silvermeda­ljen.

 ??  ??
 ?? Bild: VEGARD WIVESTAD GR TT ?? GULDGLÄDJE. Armand Duplantis hoppade makalösa 6,05 och vann Em-guld i stavhopp.
Bild: VEGARD WIVESTAD GR TT GULDGLÄDJE. Armand Duplantis hoppade makalösa 6,05 och vann Em-guld i stavhopp.
 ?? Bild: VEGARD WIVESTAD GR TT ?? SILVERHJÄL­TE. Andreas Kramer tog silver på 800 meter, en gren där Sverige inte har varit bortskämd med medaljer.
Bild: VEGARD WIVESTAD GR TT SILVERHJÄL­TE. Andreas Kramer tog silver på 800 meter, en gren där Sverige inte har varit bortskämd med medaljer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden