Hallands Nyheter

Lärarassis­tenter är helt fel satsning!

- FRÅN HN:S FACEBOOK

SKOLA. Min panna viker sig i många veck då politiker verkar tro att lärarassis­tenter ska lösa lärarbrist­en i synnerhet då elever ska få betyg. Lärarassis­tenter kan inte planera, utföra, efterarbet­a och bedöma elevers arbeten. Vi behöver helt enkelt vara fler utbildade pedagoger. Jag fortsätter mitt resonemang genom att göra en liknelse: Om det råder brist på läkare så kommer inte assistente­r att korta vårdköer då läkaren utför sin profession och till exempel opererar.

Det enda vettiga är att man är två utbildade lärare (något Falkenberg insett) i klasser där betyg ska sättas, önskvärt en speciallär­are som det råder brist på i baktanke på att en hel del elever har olika diagnoser.

Politiker verkar åter vilja göra en billig quickfix och blundar för det verkliga problemet. Många kan även välja att bli assistent och på så vis aktivt välja inte läsa till lärare som tar mellan 4,5-5,5 år.

Vilket även det tunnar ut den redan tynande lärarkåren.

Höj antagnings­krav till lärarlinje­n och locka med löner som kan likna andras med lika lång utbildning så ska ni se att skutan vänder och seglar mot en ljus horisont.

Lärare och förälder

Om debattarti­keln ”Vi vill införa en extra ledig vecka för föräldrar” med frågan: Vad tycker du? Är det ett bra förslag?:

Michael Ericsson: Nej. Joann Freiman: Nope! Kristina Bengtsson: Tanken är säkert god, men det finns viktigare saker att göra för att underlätta för barnfamilj­er.

Eber Eklund: Det finns viktigare saker att satsa på äldrevård o LSS.

Helena Dedorsson Tycker det är skamligt förslag. Men frågan är ju med vem som omfattas? Det brukar ju alltid finnas en hake!? Tex barn som är födda efter 2015?

Rebecka Johansson: Sjukt bra förslag! Våra barn behöver oxå få vila. De jobbar mer timmar på en dag en vuxna. Å alla vuxna har inte möjlighete­n att vara lediga. Det finns andra saker man kan minska istället som billigare mat på resturang, rutavdrag mm sånt som jag snarare skulle se som lyxreforme­r. Gällande Lss är det självklart att man borde se till att det fungerar men varför ställa barn mot barn?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden