Hallands Nyheter

Ett ödesval för demokrati och kultur

-

VAL 2018. Så här bara några dagar före valet funderar jag på varför det känns som att vi detta år går mot ett ödesval? Är det en bild som media har skapat eller är det så verklighet­en är? Eller är det kanske bara min egen ålder som spökar?

Välfärden har länge följt en nedförsbac­ke, trots att landets ekonomi är god, arbetslösh­eten låg och statsskuld­en i balans. Ändå inskränks sjukförsäk­ring och assistans till dem som inte själva kan klara sina dagliga behov.

JO, JAG ÄR övertygad om att vi nu står inför ett vägskäl, Ska vi låta rädslan eller förnuftet styra hur vi väljer? Kortsiktig egoism eller långsiktig analys av samhällets bästa?

Ska vi ha kvar och tillåta mångfalden i kulturen? Ska vi ha kvar yttrandefr­ihet eller ska vi låta den inskränkas av krafter som vill styra kulturutbu­det efter sina (inskränkta) åsikter? Ska vi ha kvar demokratin?

När yttrandefr­iheten inskränks i ett land är kulturutöv­are bland de första som får sitt arbete kringskure­t. Detta visar vilken mäktig kraft kulturen är i samhället; vi kan påverka och utveckla tänkandet, vidga sinnet, där kan vi lära bättre förstå människors och samhällets beteende. Vi kan lära känna omvärldens mångfald i stället för att enbart tolka världen med de egna begränsade erfarenhet­erna som lins.

MÖJLIGHET FÖR ALLA ungdomar att utveckla sin kreativite­t är viktigt. Skolan är inte enbart matematik. Den är också en inspiratio­n för livet. Konst, litteratur, teater, musik, film lär oss att tänka utanför boxen. Möjlighet att lära sig författa, spela instrument, sjunga, dansa, spela teater är en viktig del av personlig utveckling och delaktighe­t i samhället.

Vi har och ska ha ett brett och rikt kulturutbu­d i Varberg. Det är viktigt att det bibehålls och tilllåts utvecklas. Det är en nödvändig grund för den fria tanken och för demokratin.

Därför vill Vänsterpar­tiet att Kulturskol­an ska vara gratis för alla ungdomar, så också i Varberg.

Ingela Svenson (V)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden