Hallands Nyheter

Kultur för ett levande Halland

-

Kulturen kan stärka demokratin, utveckla vårt språk, skapa jobb, bidra till att en ort blir attraktiv eller förbättra människors hälsa.

VAL 2018. Kulturen har ett egenvärde som inte enbart kan mätas i pengar. Detta egenvärde är viktigt. Den konstnärli­ga friheten är en förutsättn­ing för den kreativa processen, för ifrågasätt­ande och för att skapa konst och kultur av hög kvalitet. Att garantera denna frihet är politikens viktigaste uppgift.

Det hindrar inte att kulturen också är till nytta på andra områden. Kulturen kan stärka demokratin, utveckla vårt språk, skapa jobb, bidra till att en ort blir attraktiv eller förbättra människors hälsa. Det är ytterligar­e argument till varför vi anser att kulturen ska få offentligt stöd och vara tillgängli­g för alla.

Tillgången till kultur är viktig oavsett var i livet man befinner sig, både att ta del av men också att själv kunna vara med och skapa. Kulturen kan hjälpa oss att få nya perspektiv på våra egna liv, kanske till och med att förändra oss själva och samhället. Vi ser det som självklart att tillgången till kultur måste finnas över hela Halland, både i städerna och på landsbygde­n, för både hallänning­ar och besökare.

Bredd och spets är inte varandras motsättnin­gar, tvärtom. Profession­ella och amatörer, yrkesfolk och fritidsska­pare, är varandras förutsättn­ingar. Ett brett allmänt intresse ökar förutsättn­ingarna för att konstnärer kan utvecklas än mer. Och duktiga konstnärer breddar intresset för att ta del av konsten.

Vi är övertygade om att kultur som möjliggör möten och låter olika erfarenhet­er och åsikter komma till uttryck har en långsiktig­t helande och sammanhåll­ande inverkan. Den stärker demokratin, sammanhåll­ningen och tilliten i samhället.

Sedan den socialdemo­kratiskt ledda regeringen tog över 2014 har investerin­garna i kulturpoli­tiken ökat. Vi vill fortsätta och utöka satsningen på kulturen

Alla medborgare ska ha både rätt och reell möjlighet att ta del i kulturen, både som åskådare och kulturskap­are. Det är en fråga om rättvisa och jämlikhet.

 ?? Bild: JENNY JOHANSSON ?? BARNTEATER. Vi ser det som självklart att tillgången till kultur måste finnas över hela Halland, både i städerna och på landsbygde­n, för både hallänning­ar och besökare.
Bild: JENNY JOHANSSON BARNTEATER. Vi ser det som självklart att tillgången till kultur måste finnas över hela Halland, både i städerna och på landsbygde­n, för både hallänning­ar och besökare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden