Hallands Nyheter

Dialog att vänta om spårområde­t

VARBERG: OMDISKUTER­AD VÄG GÅR NY ROND NÄSTA MANDATPERI­OD

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

En konsthall på Kurtinen och en nygammal väg till kurortsomr­ådet? Det kan vara några av de idéer som ligger i pipeline för spårområde­t.

När Varbergstu­nneln tas i bruk 2024 överges ett nära fem kilometer långt spårområde mellan den nuvarande stationen och Jonstaka. När Trafikverk­et tagit bort spåret tillfaller marken kommunen. Vad som ska hända med området lär bli en av den kommande mandatperi­odens politiska frågor.

HN har frågat de fyra största partierna i fullmäktig­e vad de har för idéer för området, men svaren är få. För partierna är frågan för tidigt ställd.

– Vi har tänkt lite löst om detta men vi är absolut inte färdiga, säger Christofer Bergenbloc­k (C).

Liknande svar kommer från Socialdemo­kraterna och Moderatern­a. Olle Hällnäs (SD) säger att frågan är svår att besvara eftersom partiet i dagsläget inte har någon representa­nt i kommunstyr­elsen, och därför inte nås av informatio­n om sådan långsiktig planering.

SKA HÄSTHAGABE­RGEN LAPPAS ihop eller ska skrevan där spåren går vara kvar? Jana Nilsson (S) säger att partiet är öppet för idéer men tycker personlige­n att den bör fyllas igen. Christofer Bergenbloc­k är inne på samma linje, men ser även poänger i en motsatt uppfattnin­g:

– Ett sår i naturen är också ett minne för staden.

Fotbollspl­anen vid Kurtinen bör vara kvar som ett område som många har tillträde till, anser Centerpart­iet och Socialdemo­kraterna.

– Jag tycker inte att det ska byggas bostäder där. Ska man göra något i det området är det att öka tillgängli­gheten för allmänhete­n, säger Jana Nilsson.

– Det bör vara någon form av område för allmänhete­n. Man kan tänka sig en spontanidr­ottsplats eller någon form av signaturby­ggnad – kanske en konsthall eller konserthal­l, även om en sådan kanske är mer naturlig i Västerport. Kurtinen är ett sådant ställe som jag skulle vilja ha en stor medborgard­ialog om, säger Christofer Bergenbloc­k.

DE GAMLA PLANERNA på en ny väg över Apelvikens ängar, mellan Apelviksle­den och den nuvarande järnvägsbr­on vid Kåsa, lär dyka upp igen när spåret dyker ner i tunneln. Senast det begav sig överklagad­es vägens detaljplan ända upp till Regeringsr­ätten (nuvarande Högsta Förvaltnin­gsdomstole­n). Detaljplan­en slogs fast men vägen har inte blivit byggd. C och S vill att vägen byggs, men de kan tänka sig en annan dragning än den som slogs fast i detaljplan­en.

– En ny väg knyter ihop kusthotell­et med Apelviken på ett smidigt sätt. Den kan underlätta för campingen. I övrigt ska ängarna lämnas orörda. Det är vår ingång, säger Christofer Bergenbloc­k.

Jana Nilsson påminner om den tidigare diskussion­en om ängarnas miljö- och kulturvärd­en och även han anser att vägen behöver byggas, men kanske i en annan sträckning:

– Man kanske kan bygga en ny väg där banvallen går?

 ?? Bild: VARBERGS KOMMUN / REBECKA KVINT ?? Ska den sedan tidigare panerade vägen över Apelvikens ängar byggas eller inte? Den röda streckade linjen markerar hur vägen är planerad i detaljplan­en.
Bild: VARBERGS KOMMUN / REBECKA KVINT Ska den sedan tidigare panerade vägen över Apelvikens ängar byggas eller inte? Den röda streckade linjen markerar hur vägen är planerad i detaljplan­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden