Hallands Nyheter

Renen-rivning i gång

VARBERG: DEN ANRIKA BYGGNADEN BLIR TILL DAMM

- ELSA HENRIKSDOT­TER elsa.henriksdot­ter@hn.se

– Det är ganska tajt om tid men entreprenö­rerna tror att vi kommer hålla tidsschema­t, säger Frida Gren som är byggprojek­tledare på Varbergs Fastighets AB.

Kvarteret Renen har varit i drift som industri sedan slutet på 1800-talet. Därför är det många varbergare som tycker att det är tråkigt att man måste riva stora delar av fabriken. Men Frida Gren försäkrar att man kommer spara material från byggnaden till eftervärld­en.

– Vi sparar bland annat två fönster av varje storlek, även ett tjugotal rundade gjutjärnsp­elare med tidstypisk­a fästen kommer sparas. Och så försöker vi hålla murarna intakta, säger hon.

VAD SOM SKA hända med de sparade fönstren och järnbalkar­na vet inte Frida men de sparas i ett lager nere vid hamnen under tiden som projektet pågår. Hennes jobb är att se till att själva rivningen blir av. Och deadline närmar sig. Redan den 28 september ska A-hallen vara borta.

– Vi kommer riva ner till bottenplat­tan. Sedan kommer samhällsut­vecklingsk­ontoret ta över och påbörja saneringsa­rbetet, berättar Frida Gren.

Man har delat upp arbetet i två etapper. Det beror främst på att Bhallens ena kortsida är ansluten till den gamla kontorsbyg­gnaden. En byggnad som inte får rivas.

– Det kommer krävas lite mer finess under det arbetet för att undvika att skada kontorsbyg­gnaden, säger Frida Gren.

UNDER VECKA 39 kommer man stänga av den gång- och cykelbana som går på Östra Långgatan framför kvarteret Renen men annars kommer projektet ha liten inverkan på stadsmiljö­n. Rivningen pågår oftast under måndag till torsdag från klockan 7 till 18 och på fredagar fram till lunch. Frida Gran tror inte att boende kommer störas nämnvärt.

– Skulle det till exempel börja damma så dämpar vi med vatten. Det ska inte vara ett problem, säger hon.

Rivningen av A-hallen har börjat med att man försiktigt plockar bort den giftiga asbesten från taket.

– Det viktiga när man arbetar med asbest är att den inte går sönder, i fast form är det inte farligt. Så vi plockar först bort takplattor­na och sedan har vi en grävmaskin som plockar bort byggnaden del för del.

Man har valt att jobba med grävmaskin utrustad med rivningsve­rktyg så att man försiktigt kan plocka ner byggnaden. Detta eftersom materialet måste sorteras.

– Nu delar vi upp materialet efter materialsl­ag. Det ligger ett miljötänk bakom det, säger Frida Gren.

Rivningsar­betet av kvarteret Renen är i full gång. A-hallen på 4500 kvadratmet­er ska vara jämnad med marken i slutet på september.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? DEMOLERING. Portvaktsh­uset är en av de byggnader som kommer stå kvar efter rivningsar­betet på en av Sveriges mest förgiftade tomter.
Bild: ANNIKA KARLBOM DEMOLERING. Portvaktsh­uset är en av de byggnader som kommer stå kvar efter rivningsar­betet på en av Sveriges mest förgiftade tomter.
 ??  ?? ANSVARIG. Frida Gren är Byggprojek­tledare under rivningen av etapp ett.
ANSVARIG. Frida Gren är Byggprojek­tledare under rivningen av etapp ett.
 ??  ?? SPARAS. Gamla fönster har plockats ner innan rivningen påbörjades så att man kan spara dem.
SPARAS. Gamla fönster har plockats ner innan rivningen påbörjades så att man kan spara dem.
 ??  ?? LÄTT. Det går snabbt att riva A Hallen eftersom den inte har något innanmäte som måste rivas ut.
LÄTT. Det går snabbt att riva A Hallen eftersom den inte har något innanmäte som måste rivas ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden