Hallands Nyheter

Kd-ledaren redo ge bort Ringhals

- PETER WALLBERG/TT

”Svenska staten ska se sig om i fall någon annan vill ta över driften”

EBBA BUSCH THOR (KD)

Kd-ledaren Ebba Busch Thor tar ett nytt steg på sin nya kärnkrafts­vänliga linje. Hon är öppen för att staten ger bort reaktorer för att de ska drivas vidare.

Busch Thor gav det nya beskedet om KD:S energipoli­tik i TV4:S partiledar­utfrågning. Hon tror inte att Sverige klarar de nationella utsläppsmå­len utan att befintliga atomreakto­rer drivs vidare. Hon är oroad för Vattenfall­s beslut att lägga ned Ringhals 1 och 2.

– Om Vattenfall som äger Ringhals 1 och 2 inte är berett att ompröva sitt beslut att lägga ned dem nu när vi behöver mer el i Sverige, då tycker jag att svenska staten ska se sig om i fall någon annan vill ta över driften, sade Busch Thor.

Hon tror inte att det är omöjligt och hävdar att svensk kärnkraft har blivit mer lönsam på sistone.

– Jag är till och med beredd att gå så långt och säga att vi kan ge bort dessa reaktorer.

Hon påpekade att Ringhals 1 och 2 står för åtta procent av svensk elförsörjn­ing.

Statsminis­ter Stefan Löfven och Mp-språkröret Gustav Fridolin fick först efter utfrågning­en, där även Moderatled­aren Ulf Kristersso­n deltog, tillfälle att kommentera Busch Thors utspel.

– Riksdagen har ett väldigt tydligt uppdrag till Vattenfall att bedriva sin verksamhet på ett affärsmäss­igt sätt. Och då tror jag inte att det går ihop att ge bort kärnkraftv­erk, nej, säger Stefan Löfven och skrattar till. Fridolin säger: – Vi har världens chans att bygga förnybart. Då ska vi inte skänka bort kärnkraft som är gammal, dyr och smutsig, säger han till TT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden