Hallands Nyheter

Stor förändring för psykiatrin­s patienter

- YVONNE PERSSON

Från årsskiftet omfattas även psykiatrin av den nya lagen om utskrivnin­g från sjukhus. Tidigare har kommunerna haft hela 30 dagar på sig för att ta hem färdigbeha­ndlade patienter från psykiatris­ka avdelninga­r, men får nu bara tre.

– Det är en väldigt stor skillnad, men en välkommen förändring. Att bli liggande kvar på sjukhuset skapar frustratio­n hos både patientern­a och deras anhöriga, säger Magnus Oléni, verksamhet­schef för psykiatrin­s heldygnsvå­rd i Halland.

Hans bild är att hemgången tidigare fungerat olika väl beroende på vilken halländsk kommun som patientern­a kommit ifrån.

– Många försöker ta hem sina patienter så fort som möjligt, men i och med att man har haft 30 dagar på sig så har de ibland fått vänta till dag 29. En del kommuner behöver nu rusta sig för förändring­en och det upplever jag också att man gör, säger han.

EFTERSOM DE FLESTA inneliggan­de patienter tidigare har haft kontakt med öppenvårds­psykiatrin blir det i huvudsak den som ska hålla i vårdplaner­ingen och kontaktern­a med hemkommune­n.

– De flesta får åka till sitt eget hem, men det kan också bli fråga om att komma till ett behandling­shem eller korttidsbo­ende. Vi håller nu på att jobba upp våra relationer med kommunerna och övar oss på att följa lagstiftni­ngen, säger Magnus Oléni.

JENNIE VIDAL, SOM är chef för hemvårdsfö­rvaltninge­n i Halmstad, håller som bäst på att rigga sin verksamhet.

– Tidigare var det mest socialförv­altningen som kopplades in när psykiskt sjuka behövde stöd, men nu kommer fler att skickas hem och vi behöver kunna möta det med rätt kompetens. Bland annat utbildar vi nu all hemtjänstp­ersonal i psykisk hälsa, men kompetensf­rågan är en utmaning.

Om kommunerna inte klarar att ta emot patientern­a inom de tre dagarna så får de betala en ersättning till regionen på 7 100 kronor per dygn.

– Jag upplever att vi är väl förberedda, men allt bygger på ett bra samarbete. I grunden är det ju självklart att patientern­a ska få hjälp på rätt vårdnivå, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden