Hallands Nyheter

Liberalern­a vill att brandmänne­n blir fler

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se

Brandmän anser att det behövs mer personal på räddningst­jänstens heltidsski­ft i Falkenberg. Liberalern­a håller med om det. –Det är rimligt, säger Lars Fagerström, som sitter i fullmäktig­e.

Hallands Nyheter har under det gångna året berättat om brandmän som är missnöjda över bemanninge­n på heltidsski­ften i Falkenberg.

ANLEDNINGE­N TILL MISSNÖJET är att kravet för att starta en rökdykning är en styrka på minst fem personer.

I Falkenberg är det en styrka på fyra personer inne på stationen när larmet går, tre brandmän och en styrkeleda­re.

Samtidigt får en deltidsbra­ndman, som har jour i hemmet, samma larm.

Tanken är att den personen i full fart ska ta sig till brandplats­en för att fylla upp den sista positionen som saknas för att starta en rökdykning. Centerpart­isten Tore Holmefalk, ordförande för Räddnings- tjänsten Västs styrelse, har inga planer på att öka bemanninge­n på räddningst­jänsten i Falkenberg.

– Den bemanninge­n som vi har är en del i arbetssätt­et. Så det tänker vi inte ändra på, säger han.

INTE HELLER Socialdemo­kraterna är villiga att gå kritiska brandmän till mötes och öka bemanninge­n. Däremot har partiet, efter en motion från Per Svensson, fått igenom att det ska göras en översyn av räddningst­jänstens blåljusver­ksamhet.

– Tuta och köra med blåljus är inte räddningst­jänstens viktigaste uppgift. Deras viktigaste uppgift är att se till att den här typen av problem inte uppstår, säger Jan Dickens (S), som sitter med Räddningst­jänsts Västs styrelse.

Liberalern­a i Falkenberg, som enbart har en ersättare i styrelsen, är inne på en helt annan linje än Centern och Socialdemo­kraterna när det gäller bemanninge­n i Falkenberg. Liberalern­a tycker att bemanninge­n ska vara likvärdig den i Varberg.

– Jag tycker att i ett samarbete mellan Varberg och Falkenberg så ska man ge kommunerna samma möjlighete­r. Det skulle innebära att man går upp med en person till i Falkenberg på skiften, säger Lars Fagerström.

– Vi har inte djupdiskut­erat det här sett i budgetsamm­anhang. Men jag tycker det är rimligt att städerna behandlas på samma sätt, sedan måste räddningst­jänsten kunna prioritera inom sina ramar så att det blir möjligt att gå upp i bemanning.

RÄDDNINGST­JÄNSTEN VÄST utryckning­sverksamhe­t omsätter omkring 100 miljoner kronor. 60 miljoner kommer från Varbergs kommun och 40 miljoner från Falkenberg­s kommun.

 ?? Bild: FREDRIK LARSSON ?? LIVLIG DEBATT. Diskussion­en inom Räddningst­jänsten Väst har varit livlig när det handlar om hur verksamhet­en ska organisera­s.
Bild: FREDRIK LARSSON LIVLIG DEBATT. Diskussion­en inom Räddningst­jänsten Väst har varit livlig när det handlar om hur verksamhet­en ska organisera­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden