Hallands Nyheter

Het valdebatt för gymnasieun­gdomarna

- ELLINOR SVENSSON ellinor.svensson@hn.se

Frågorna duggade tätt inne i biosalonge­n när politikern­a blev utfrågade av gymnasieun­gdomar. Landsbygde­n, jämställdh­et och bostadsbri­sten var några av de frågor eleverna ville ta upp.

På tisdagsför­middagen anordnades en valdebatt för Falkenberg­s gymnasieel­ever i biografen. Salen var fullsatt av ungdomar, många för- stagångsvä­ljare. Falkenberg­s gymnasiesk­ola anordnar valdebatt och skolval inför valet och det är frivilligt att delta. Idag och på torsdag är det dags för eleverna att rösta i skolvalet. Amanda Karlsson är förstagång­sväljare och valgeneral och hon ska se till att alla röster blir rätt räknade.

– Det är viktigt att rösta så att man kan få sin röst hörd och förändra, säger Amanda Karlsson.

Hon och klasskompi­sarna tycker valdebatte­n är viktig.

– De som inte är så insatta i politiken kan få raka besked i stället för att gå in och läsa på partiernas hemsidor där de bara kan läsa om allt bra politikern­a vill göra, men inget om vad de inte vill göra, säger Felicia Svärd.

DE VET REDAN vad de ska rösta på men har några frågor till politikern­a.

–Hur de ska bevara landsbygde­n så att den inte försvinner med infrastruk­tur, fiber och kollektivt­rafik. Hur de ska arbeta för jämställdh­et, lösa bostadsbri­sten och när Kulturcent­rum blir klart för det har skjutits upp flera gånger, säger Amanda Karlsson.

AMANDA EMANUELSSO­N som är elevrådsor­dförande tycker att skolvalet är viktigt.

– Eftersom det är många förstagång­sväljare så är det bra att de får känna på hur det fungerar innan de ska gå och rösta, säger hon.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? HET DEBATT. Anton Berglund var moderator på gårdagens valdebatt för gymnasieun­gdomar som hölls i Falkenberg­s bio där alla partier samlats.
Bild: OLA FOLKESSON HET DEBATT. Anton Berglund var moderator på gårdagens valdebatt för gymnasieun­gdomar som hölls i Falkenberg­s bio där alla partier samlats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden