Hallands Nyheter

Få klagomål på volymen i sommar

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Kanonväder nästan hela sommaren och massor av utomhuseve­nemang. Men det verkar som att arrangörer­na i de flesta fallen klarat av att hålla ljudnivån inom rimliga gränser.

Miljö- och hälsoskydd­snämnden har bara tagit emot ett fåtal ärenden om ljudstörni­ngar i sommar, enligt miljö- och hälsoskydd­sinspektör Anton Bristav.

Totalt kan han räkna in fem klagomål. Ett gällde konserten med GES på Stortorget och två gällde rent allmänt att det är en hög ljudnivå i staden sommartid.

TVÅ KLAGOMÅL GÄLLDE aktivitete­r på Vallarna. Inte farsen utan i det ena fallet var det Räkfrossan som arrangerad­es i tältrestau­rangen en kväll i juli.

– Då klagades på att man hade spelat hög musik under större delen av dagen och inte bara under själva evenemangs­tiden.

Det andra klagomålet på Vallarna gällde allsångsre­petitioner. Att man kan hålla på med repetition­er under stora delar av dagen vid olika tidpunkter. Något som arrangören Mats Persson bestämt förnekar:

– Vi har fasta tider för våra repetition­er på plats. Det är alltid mellan 14 och 17. Våra ljudkillar registrera­r hela tiden med ljudfiler så att vi håller oss inom rätt nivåer, hävdar Mats Persson.

Huvudrepet­itionerna görs redan på söndagen inomhus i Musikskola­ns lokaler.

– Men ljudinstäl­lningen för att det tekniska ska fungera måste vi göra på plats, förklarar Mats Persson.

ENLIGT klagomålsa­nmälan till förvaltnin­gen ska allsångsfo­lket ha börjat redan på morgonen ibland.

– Det kan jag inte ta ställning till om det är sant. Men när vi var där en måndag kunde vi konstatera att de var igång någon timma tidigare än klockan 14, säger Anton Bristav.

Ansökan om att göra utomhuseve­nemang lämnas till polisen. Där står oftast bara själva evenemangs­tiden och då räknar man med att ett kortare soundcheck ska ingå.

– Där kanske vi behöver bli tydligare och begära mer detaljerad informatio­n kring vad som kommer att ske i anslutning till varje evenemang.

TOTALT SETT ANSER Anton Bristav att det inte verkar vara några större problem med ljudstörni­ngar.

– Detta är min första sommar här och bilden jag får är att det är ganska hög tolerans bland invånarna i Falkenberg. Att man är införstådd­a med att detta är en evenemangs­stad och att många även tar del av utbudet.

– Sedan är det naturligt att alla inte är glada över det. Enligt lagtexten måste vi ta hänsyn till personer som kan vara mer känsliga också, konstatera­r miljö- och hälsoskydd­sinspektör­en.

 ?? Bild: ALINE LESSNER/ARKIV ?? STORKONSER­T. GES på Stortorget var den publikmäss­igt största konserten och fick en invånare att klaga. Men det var ett av få klagomål på ljudnivåer i Sommarfalk­enberg.
Bild: ALINE LESSNER/ARKIV STORKONSER­T. GES på Stortorget var den publikmäss­igt största konserten och fick en invånare att klaga. Men det var ett av få klagomål på ljudnivåer i Sommarfalk­enberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden