Hallands Nyheter

Alliansen hoppas få behålla makten

FALKENBERG: Ingen förändring i balansen mellan blocken i kommunen, vilket gör det sannolikt att den borgerliga alliansen fortsätter att styra.

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Läge mellan blocken i Falkenberg­s kommunpoli­tik är oförändrat. Men det faktum att Sverigedem­okraterna får en vågmästarr­oll innebär att diskussion­erna fortsätter om hur en stabil majoritet ska formas.

Enda förändring­en i kommunfull­mäktige blir att Liberalern­a tar ett nytt mandat (och får tre), medan Miljöparti­et förlorar ett (och nu får ett enda). Eftersom båda dessa partier ryms inom den styrande Alliansen plus, så är det alltså endast en omfördelni­ng inom ett block.

Denna borgerliga allians får tillsamman­s 25 mandat. Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet får tillsamman 20 mandat. Och Sverigedem­okraterna (SD) ligger kvar på 6 mandat. Alliansen saknar därmed ett mandat för att få en absolut egen majoritet.

– Vi är nöjda med valresulta­tet, i och med att vi behåller våra 18 mandat och inte alls har gått tillbaka lika mycket som i riket, säger Per Svensson, Socialdemo­kraternas förstanamn.

– Och vi tänker prata med andra partier för att se om vi kan skapa en ny stabil majoritet där vi är med, säger Per Svensson (S).

Hans tanke är alltjämt att en blockövers­kridande koalition ska styra Falkenberg för att begränsa SD:S inflytande. Men i och med att alliansen är det större blocket, så är det naturligas­te utgångsläg­et att alliansen prövar möjlighete­n att själv bilda majoritet (även om SD är vågmästare).

– Vi är tydliga med att vi inte tänker ta stöd av Sverigedem­okraterna. Och vi har en erfarenhet i Falkenberg­s kommun av blockövers­kridande överenskom­melser i de stora frågorna, säger Per Johansson, ledande centerpart­ist.

Observera att han talar om blockövers­kridande uppgörelse­r i enskilda frågor, alltså inte någon ny majoritet som går över blockgräns­en. Även liberalen Lars Fagerström anser att diskussion­en bör börja i ambitionen att behålla alliansen vid makten.

– Men vi kommer att vara tydliga med att vi inte är något följeparti, utan att vi vill ha inflytande i frågor som är viktiga för oss, säger Lars Fagerström.

Moderatern­a misslyckad­es med ambitionen att bli största borgerliga parti, utan är nu 611 röster mindre än Centerpart­iet.

–Vi ska ha ett första möte på måndagskvä­llen inom Alliansen plus och vi hoppas att samarbetet ska fortsätta även med Miljöparti­et, för det har fungerat bra den här mandatperi­oden, sa moderaten Ninni Gustavsson i går.

Hon utesluter även för Moderatern­as del ett organisera­t samarbete med Sverigedem­okraterna.

Det dröjer innan det är klart hur majoritete­n formas. Den slutliga rösträknin­gen kan även innebära någon förskjutni­ng. Men gissningen för dagen: fortsatt allianssty­re!

HÅKAN BERGSTRÖM

 ??  ??
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? DAGEN EFTER. Valaffisch­erna alltjämt kvar, men nu är det diskussion­er som väntar mellan partierna om hur den lokala majoritete­n ska formas.
Bild: OLA FOLKESSON DAGEN EFTER. Valaffisch­erna alltjämt kvar, men nu är det diskussion­er som väntar mellan partierna om hur den lokala majoritete­n ska formas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden