Hallands Nyheter

Kultur & Nöje.

Susanne Alfvengren, känd sångerska från Gotland, kommer till Halland under sin landsbygds­turné.

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se

Susanne Alfvengren skickas snart på en bygdegårds­turné av Torbjörn Svahn. – Många säger att de brinner för landsbygde­n, men få lever upp till det, säger han.

Torbjörn Svahn är sedan snart 20 år känd för Ps-musikalen och andra liknande projekt med unga artister i Varbergs teater eller andra lokaler i stadens centrum. Nu har han ändrat inriktning.

– Ja, jag vill testa och se vad det kan ge. Jag bor själv på landsbygde­n, i Rolfstorp, och är uppvuxen i fiskesamhä­llet Bua, så jag ser bristerna och vet hur svårt det är att få stöttning för kultur utanför stan, både av företag och organisati­oner, säger Torbjörn mellan två lektioner på Almers skola, där han har varit lärare det senaste året.

Turnén tar vissångers­kan Susanne Alfvengren till tio mindre orter i Halland (se faktaruta), från Tofta bygdegård den 25 september till Folkets Hus i Rolfstorp den 6 oktober. Projektet har fått ekonomiskt stöd av kultur- och fritidsför­valtningen i Varberg.

– Region Halland säger också att de brinner för landsbygde­n, men sa att turnén inte kunde få något bidrag eftersom bygdegårda­rna redan hade fått pengar, kommentera­r Torbjörn, som kallar sitt nya koncept ”Kultur för alla”.

IDÉN FÖDDES REDAN för tre år sedan, när Alfvengren hade uppträtt på Makrillfes­tivalen i Bua.

– Susanne riktar sig mest mot de som är medelålder­s och passar som bäst i landsbygds­miljö. Tänk vilka fantastisk­a bygdegårda­r vi har, som hade kunnat sjuda av kultur. Och några gör det redan. Jag har ju hört ryktena om Köinge och Okome bygdegårds­förening, säger Torbjörn Svahn.

Han har själv en personlig relation till Susanne Alfvengren­s hit från 1984, ”När vi rör varann”, som är Ingela ”Pling” Forsmans svenska text till Dan Hills ”Sometimes when we touch”.

– Ja, jag sjöng på många bröllop när jag var yngre och ”När vi rör varann” var ofta önskad. Jag gillar även ”Som stormen river öppet hav”, filmlåten som Susanne skrev ihop med Ulf Wahlberg.

ATT DEN GOTLÄNDSKA sångerskan trivs i bygdegårda­r berättade hon i en intervju med HN 2016:

– Det är väldigt kul att komma med kultur till där människor bor. Man kommer närmare och blir mer en av dem och inte en artist som står högt upp och långt bort. Jag tycker om när det är lite intimare och vill kunna se folk när jag spelar.

Susanne Alfvengren­s konserter innehåller inte bara musik.

– Jag har fått väldigt stor respons på mitt mellanprat. Jag har andliga stråk i mina sånger och en andlig tro, men det är inget jag skyltar med. Och jag skriver ingen på näsan vad de ska tycka.

 ??  ??
 ?? Bild: ERIC JOHANSSON ?? INGA MEDMUSIKER. Sedan 1989 har Susanne Alfvengren stått själv på scen, med endast gitarren och sångrösten.
Bild: ERIC JOHANSSON INGA MEDMUSIKER. Sedan 1989 har Susanne Alfvengren stått själv på scen, med endast gitarren och sångrösten.
 ?? Bild: CONNY BENGTSSON ?? TURNÉARRAN­GÖR. Torbjörn Svahn vill satsa på kultur för landsbygde­n och tar en paus från alla evenemang i Varbergs teater förutom Ps-musikalen.
Bild: CONNY BENGTSSON TURNÉARRAN­GÖR. Torbjörn Svahn vill satsa på kultur för landsbygde­n och tar en paus från alla evenemang i Varbergs teater förutom Ps-musikalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden